Guvernul are de gând să prelungească limitarea adaosului alimentar la unele produse de bază și să introducă altele noi pe listă. Ministerul Agriculturii are în vedere perioada de iarnă și faptul că românii vor da năvală la cumpărături în preajma Crăciunului sau a Revelionului. Așa că, oficialii iau în considerare această modificare pentru următoarele trei luni.
Guvernul vrea să prelungească pentru încă 90 de zile limitarea adaosului alimentar pentru produsele de bază. Pentru că vin sărbătorile de iarnă, Ministerul Agriculturii s-a gândit să le aducă acest beneficiu românilor, pentru că oamenii vor da năvală în supermarketuri pentru cumpărături. Mai mult decât atât, oficialii s-au gândit să adauge noi alimente pe listă: carnea tocată, orezul sau bulionul, adică ingredientele de bază pentru sarmale, dar și cozonacul.
”MADR a postat în transparenţă decizională proiectul de OUG ce vizează modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare.
Având în vedere că urmează perioada de iarnă, când cheltuielile cu utilităţile în locuinţe şi gospodării cresc şi, ţinând cont de faptul că în perioada sărbătorilor de iarnă nevoia de consum creşte, iar bugetul destinat cumpărăturilor vizează cu preponderenţă achiziţia de alimente, pentru a veni în întâmpinarea consumatorilor, s-a considerat ca fiind necesară extinderea perioadei de aplicare a prevederilor OUG nr.67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare pentru o nouă perioadă de 90 de zile”, se arată în informarea făcută de Guvern.
De exemplu, un cozonac de 40 de lei va ajunge să coste cu 5 lei mai puțin, după plafonarea adaosului de 20%. Conform proiectului de act normativ de modificare a OUG nr. 67/2023, alte alimente care intră în lista respectivă sunt și margarina, drojdia, smântâna, perele, dar și anumite tipuri de brânză, murături, cârnați şi chiar mușchi de porc. Toate aceste alimente sunt nelipsite de pe mesele multor români, în perioada Crăciunului sau a Anului Nou.
„Vom analiza toate produsele care sunt folosite de către români în perioada sărbătorilor de iarnă. În perioada sărbătorilor de iarnă se consumă între 8 și 9 milioane de cozonaci. Vă spun 100% că nu o să fie penurie de cozonaci în România”, a transmis Florin Barbu, ministrul Agriculturii.