ZIUA MUNCII este si ZIUA BETIVULUI. Ce trebuie sa faci de 1 MAI! Toti romanii trebuie sa stie ASTA!
Denumirea de Armindeni (Armendina, Armindin, Arminder) provine de la numele profetului Ieremia din calendarul crestin, scrie infobrasov.net. Armindenii se serbează pentru odihna pamantului, pentru ca acesta sa dea roade bune si, mai ales, pentru sanatatea vitelor. Sărbatoarea se tine de 1 MAI pentru ca vinul de anul trecut „sa nu faca flori” si sa fie protejat astfel prin intermediul plantei magice a anotimpului, pelinul. Armindeniul este, de fapt, o ramura verde sau un pom curatat de crengi pana aproape de varf si impodobit cu flori si spice de grau ce simbolizeaza un vechi zeu al vegetatiei, care proteja recoltele si animalele.
Ramura este adusa din padure cu o zi inainte, iar de 1 MAI se pune in fata casei, unde se lasa pana la seceris. De Armindeni, adică de 1 MAI, are loc si Bautul Martisorului, o petrecere campeneasca ocazionata de scoaterea martisorului agatat in piept, in pomi sau legat la mana in ziua Dochiei. La ospatul de 1 MAI se mananca miel fript si se bea vin pelin pentru innoirea sangelui si sanatatea oamenilor.
Obiceiuri de 1 MAI, Ziua Armidenilor
De 1 MAI , Ziua Pelinului, oamenii obişnuiesc să se rostogolească prin iarbă, să se spele pe maini si pe fata cu roua, dar şi să poarte pelinul la palarie, in san, in buzunare, „ca sa fii ferit de rele si sa ai noroc tot anul”. De 1 MAI , Ziua Beţivului, se bea vin pelin rosu „ca sa fii sanatos, puternic si rumen in obraji”.
L.L