Peste 100.000 de români au avut de suferit de la începutul lunii august, deoarece Codul Fiscal a suferit noi modificări. Contractele de muncă part-time au fost desființate, iar micile companii au fost nevoite să renunțe la o parte dintre angajați.
Noile reglementări care au intrat în vigoare de la 1 august 2022, au provocat o mulțime de probleme românilor din toată țara. Mai multe contracte de muncă au fost reziliate, deoarece angajatorii au fost nevoiți să opteze pentru contracte full-time, de 8 ore, cu un salariu cel puțin egal cu minimul pe economie.
VEZI ȘI: UN NOU VAL DE SCUMPIRI ÎN ROMÂNIA. CE PRODUSE VOR ÎNREGISTRA CREȘTERI MASIVE DE PREȚURI
Toți antreprenorii care au avut persoane angajate la part-time au luat în considerare concedierea lor începând de pe data de 1 august, după ce statul a hotărât impunerea unor suprataxe. Mai multe persoane au rămas fără locuri de muncă, ceea ce a creat panică atât pentru angajați, cât și pentru angajatori.
Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a explicat că s-a ajuns la o asemenea schimbare, după ce mai multe companii din țară angajau persoane cu contracte de part-time (2,4,6 ore), însă îi puneau pe angajați să lucreze mai mult, plătindu-i la negru. Deși poate părea o soluție destul de drastică, acesta speră că în acest fel va elimina obiceiul românilor de a evita plata taxelor și impozitelor impuse pentru un contract full-time.
CITEȘTE ȘI: S-A MODIFICAT CODUL FISCAL! TAXELE ȘI IMPOZITELE VOR FI MAI MARI DE LA 1 AUGUST 2022
În urma unor investigații realizate, un angajator al unei firme de curățenie din Capitală a fost nevoit să își concedieze 15 angajați, din cei 27 pe care îi avea la finalul lunii iulie. Acesta a explicat că nu își putea permite să plătească taxele uriașe stabilite prin noul Cod Fiscal, iar angajații nu puteau trece la full-time, deoarece aveau acasă copii de care trebuiau să se ocupe.
„Le va fi foarte greu să își găsească un loc de muncă, adică aveau copii la grădiniță, la școală, adică le va fi foarte greu să își găsească un program de opt ore. Un calcul simplu: dacă mai bine de 10 persoane care au avut o normă de lucru de patru ore, lucrând de la 6 la 10, au fost date afară, cel puțin în societatea mea, statul român a pierdut 1.000 de euro”, a spus bărbatul.