Codul muncii prevede mult mai multe zile libere decât concediul de odihnă, dar mulți angajați nu le cunosc. Angajatorul este obligat prin lege să acorde concediu, cu sau fără plată, în perioadele vizate.
Conform codului muncii, angajatorul este obligat să asigure minimul de 20 de zile de concediu de odihnă într-un an. Numărul poate fi și mai mare, pentru minori, persoane cu dizabilități, cei care lucrează în condiții deosebite.
Concediul medical sau cel în care angajatul este în incapacitate de muncă poate fi luat în situațiil de tipul: concediu medical pentru diverse afecțiuni sau stări de sănătate, cum ar fi boală obișnuită, risc maternal, maternitate, îngrijirea copilului bolnav, îngrijirea copilului cu dizabilități, accident de muncă sau boală profesională, carantină. La această categorie se adaugă și cel pentru îngrijirea persoanelor cu boli oncologice, introdus recent. (CITEȘTE ȘI: Cresc salariile cu mii de lei. Cine sunt românii care vor beneficia de majorare)
În situația în care angajatul are anumite evenimente în familie, are dreptul la zile libere care sunt plătite. În această categorie intră: căsătoria salariatului sau a copilului său, nașterea, decesul unor rude de gradul unu sau doi, schimbarea de domiciliu.
Pentru studenți, trebuie să știe că pot primi 30 de zile de concediu fără plată pentru pregătirea și susținerea lucrării de diplomă. Acesta se poate acorda și fracționat, dar doar o dată în viață.
În multe situații personale, angajatul poate beneficia de învoiri, plătite sau neplătite. Problema trebuie vorbită în prealabil cu superiorii, pentru aprobare.
Concediul pentru creșterea copilului poate fi luat și de tată, care poate primi de la cinci la 15 zile libere.
În Codul muncii sunt prevăzute și alte situații pentru care angajatorul trebuie să acorde liber, cum ar fi: votare, vaccinare împotriva COVID, autorecentrare, donare de sânge, controale în sarcină, adopția unui copil. (CITEȘTE ȘI: Românii care primesc lunar un salariu de 14.000 de lei! Facultatea nu este obligatorie pentru acest loc de muncă)