Mulți dintre români vor să știe deja ce zile libere și minivacanțe vor fi în 2020, tocmai pentru a-și planifica din timp ieșirile și concediile. Află câte zile libere vor fi în 2020, legal, și când se vor decide toate minivacanțele de anul viitor
În anul 2020, există 15 zile libere legale, declarate prin lege, până în momentul de față. Din cele 15 zile libere legale, 11 zile pică în timpul săptămânii și 4 în weekend.
Românii s-ar putea bucura de o minivacanță încă de la începutul anului 2020, asta pentru că zilele libere de Revelion 2020, care va avea loc în noaptea de marți spre miercuri, vor fi pe 1 și 2 ianuarie, adică miercuri și joi, urmând ca vineri, pe 3 ianuarie, să se lucreze. Există însă posibilitatea ca Guvernul să dea liber și pentru ziua de 3 ianuarie. Acest lucru le-ar permite românilor să intre în 2020 cu o mini-vacanță și să se întoarcă la joburi abia pe 6 ianuarie.
Iată când sunt sărbători legale în 2020:
Pentru salariații a căror activitate nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității, cum ar fi unitatiile sanitare sau cele de alimentație publică, angajatorul este obligat să compenseze cu zile libere în următoarele 30 de zile. În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază, pentru muncă prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru. Angajatorii sunt obligați să le dea zile libere angajaților menționați mai sus, în mod contrar ei vor risca amenzi între 5.000 și 10.000 de lei.
Guvernul este obligat să stabilească anual, în primele 15 zile ale anului, ce zile libere suplimentare vor primi bugetarii în fiecare an, conform unui act normativ ce a fost oficializat recent.
„Până la data de 15 ianuarie a fiecărui an, se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, pentru personalul din sistemul bugetar, zilele lucrătoare pentru care se acordă zile libere, zile care preced și/sau care succed zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează (…), precum și zilele în care se recuperează orele de muncă neefectuate”, se arată actul normativ.
Citește și: SFÂNTUL ANDREI, ZI LIBERĂ. PE CE DATĂ SE SĂRBĂTOREȘTE SFÂNTUL ANDREI