S-au anunțat schimbări cu privire la numărul de zile libere pe care românii le vor avea în 2020! Există inclusiv un proiect de lege privind acordarea zilelor libere în 2020.
În 2019, bugetarii beneficiază de 15 zile libere prin lege, pe lângă zilele de concediu ce le revin anual prin contractele de muncă. Am trecut deja de jumătatea anului 2019, iar românii doresc deja să afle care sunt zilele libere legale în 2020. Acest lucru nu e surprinzător, dat fiind faptul că într-o piață a muncii tot mai dinamică angajații români vor să știe când își pot programa concediile.
Este important de reținut că în anul 2020 există 15 zile libere declarate prin lege, până în momentul de față. Din păcate, doar 11 zile pică în cursul săptămânii, iar restul de 4 sunt în zile de weekend.
Proiectul de lege care prevede publicarea zilelor libere de peste an înainte de data de 15 ianuarie a acelui an a fost adoptat de plenul Camerei Deputaților, forul decizional. În acest fel, Guvernul va publica toate zilele libere acordate conform Codului muncii, fără a putea ulterior, pe parcursul anului, să revină asupra datelor cu ordonanțe de urgență.
”Până la data de 15 ianuarie a fiecărui an, se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, pentru personalul din sistemul bugetar, zilele lucrătoare pentru care se acordă zile libere, zile care preced şi/sau care succed zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează, prevăzute la alin. (1), precum şi zilele în care se recuperează orele de muncă neefectuate” ne indică noul proiect de lege.
Inițiatorii proiectului spun că predictibilitatea zilelor libere va fi în favoarea angajaților care vor dori să își planifice din timp minivacanțele/rezervările. Astfel, investitorii și angajatorii vor știi din timp când angajații vor cere concedii, iar firmele din domeniul turismului se vor pregăti din timp cu oferte pentru aceste perioade.
Noul proiect de lege adoptat ne arată că ”Predictibilitatea astfel obținută va facilita planificarea din timp a activității sectorului privat cu cea din sectorul public, sectoare co-dependente, întrucât va oferi sustenabilitate nevoilor societății actuale, pentru a-și putea desfășura activitatea în mod coordonat.
Această măsură vine în ajutorul companiilor din sectorul privat, astfel acestea își vor putea gestiona din timp activitățile și perioadele libere, pentru a se alătura angajaților din sectorul public”.