Zeci de brasoveni munceau la negru pe santierul unui complex rezidential din Poiana Brasov!

De: Cancan
Publicat: 05/05/2011 | 00:00

Ajutati de doua echipaje de jandarmi ce sunt obligati de noul Cod sa asigure protectia si accesul in obiective, inspectorii ITM au dat buzna in santier. Pentru ca actiunea inopinata sa nu se sparga, au pus jandarmii de paza la poarta, impiedicand paznicul sa-si anunte sefii. Jandarmii au inconjurat apoi santierul, pentru a opri fuga angajatilor fara contract de munca. Doi muncitori au incercat sa o ia la sanatoasa in padure, dar au fost prinsi de oamenii legii. Alti 19 se ascundeau in baraci si dupa baloti. Luptatorii Jandarmeriei au periat toate incaperile dupa angajati la negru si i-au adus inapoi pe cei care se jucau de-a vati ascunsea pentru a da declaratii.

„Jandarmii si-au facut treaba, sunt obisnuiti, au mai fost impreuna cu noi. Au incercuit perimetru, au descoperit si angajati care s-au ascuns pe dupa baloti, prin spate. Gasesc fel de fel de motive ca nu au buletin, ca trebuie sa se intoarca, sa-l caute, sa-l aduca. Din ce ne-au spus jandarmii, au gasit un lot de 19 muncitori ascunsi”, ne-a declarat Dan Suciu, inspector sef adjunct.Pe aceasta platforma au contractat lucrari 15 firme de constructii, care impreuna au peste 200 de angajati. Chiar daca majoritatea au contract de munca, ei cu siguranta fac ore suplimentare fara sa fie platite. Angajatii au fost cautati in baza nationala de date REVISAL, daca figureaza sau nu ca angajati.

„Mai demult, in urma cu cativa ani am muncit fara acte legale. Decat sa dau in cap la cineva, mai bine asa. Aici lucrez de un an. Noi mai suntem sase in echipa, cu carte de munca, cu tot. Acum n-as mai accepta sa lucrez la negru, ca nu-mi merge nici vechimea”, ne-a povestit unul din muncitori.Unii angajati au refuzat sa semneze declaratia, ba chiar unii au incercat sa-si ascunda identitatea. Daca dintre cei 20 de angajati 5 se afla la aceeasi firma, patronul risca dosar penal. Administratorii prinsi ca se foloseau de angajati fara sa le incheie contracte de munca vor primi si amenzi imense. Desi noul Cod al Muncii prevede sanctiuni si pentru salariati, de data aceasta ei vor scapa cu un avertisment.

„Urmeaza dupa ce luam declaratiile, sa vedem daca au sau nu contract. Multi declara ca au contract sau ca sunt in proba, dar de fapt nu figureaza in REVISAL. Li se inmaneaza declaratii tip, pixuri, impreuna cu buletinul sunt verificati daca figureaza ca angajati la angajatorul care declara sau nu. O parte din ei spun ca nu au buletinul la ei. Ii vom verifica impreuna cu jandarmii sa vedem daca sunt cine spun ca sunt”, a mai adaugat inspectorul. „Am auzit de noile norme privind munca la negru, sunt bune. Nu cred ca se va mai munci la negru. Eu nu am muncit la negru cai nu am avut ocazia. Daca mi s-ar oferi ocazia, nu m-as baga”,a mai spus un alt muncitor.Acesta este primul control de mare amploare in ceea ce priveste munca la negru, de la intrarea in vigoare a noului Cod al Muncii. Numai saptamana aceasta ITM a identificat 15 persoane care munceau fara contract legal, la diferite firme din Brasov. Pentru fiecare persoana fara contract de munca, angajatorul primeste in parte intre 100 si 200 de milioane de lei vechi, iar angajatul la negru intre 5 si 10 milioane de lei vechi.