Zeci de botoșăneni, păgubiți de hackeri din străinătate. S-au trezit fără bani pe carduri după anunțuri pe OLX și Autovit

Publicat: 23/09/2021 | 10:31

Zeci de locuitori din Botoșani au rămas fără sume importante de bani, după ce au fost înșelați în urma unor anunțuri publicitare pe rețeaua OLX sau Autovit. Aceștia s-au trezit cu banii furați de pe carduri, iar hackerii sunt bănuiți că ar fi din străinătate. Cei păgubiți au depus plângeri la Poliție.

De regulă, persoanele care au un anunț de vânzare, sunt contactate de un potențial cumpărător. Negocierile au loc, în general, pe aplicația WhatsApp.

(VEZI AICI: HACKERII AU ATACAT DIN NOU. PESTE OPT MILIARDE DE OAMENI AU RĂMAS FĂRĂ PAROLE)

Spre exemplu, o botoșăneancă, avea la vânzare un aspirator. A fost contactată de o persoană care i-a spus că vrea imediat să-l achiziționeze, însă are nevoie de numărul de card bancar pentru transferul sumei solicitate. Ulterior, posesorul cardului primește un link care trimite un cod, care ar fi folosit pentru autorizarea tranzacției. În realitate, codul le permite hackerilor să retragă toți banii disponibili în cont, anunță botosaneanul.ro. În acest caz, femeia a fost păgubită cu 2.600 de lei.

Zeci de botoșăneni, păgubiți de hackeri. Cum funcționează metoda

Un alt botoșănean avea la vânzare, pe Autovit, o mașină. A fost contactat pe WhatsApp de un “cumpărător” din Ungaria, care a solicitat fotografii și un video cu autoturismul. Ulterior, fără ca măcar să negocieze prețul afișat pe site, cel interesat să cumpere vehiculul trimite un mesaj disperat: “O vreau acum! Când pot trimite agentul să o ridice? Eu nu sunt disponibil, sunt plecat din țară, dar trimit un agent de livrări, voi trimite inclusiv taxa lui prin transfer bancar”. După care solicită contul PayPall. Mesajul este unul clasic și este “redirecționat”, semn că a fost fost folosit.

“Cumpărătorul” insistă cu transmiterea datelor bancare și chiar trimite o copie de permis de conducere. Vânzătorul nu se lasă păcălit și răspunde că tranzacția se va face doar la ridicarea mașinii și că nu va oferi niciun fel de informație despre cont PayPall sau card bancar. În cele din urmă, “cumpărătorul” anunță că nu mai este interesat de mașină.

De la începutul anului, peste 50 de botoșăneni au fost păcăliți prin această metodă. Au rămas fără sume cuprinse între 300 și 3.000 de lei.

(NU RATA: HACKERII CARE AU SPART SITE-UL PSD AU FOST PRINȘI! UNUL DINTRE EI ARE DOAR 14 ANI)

Reacția IPJ Botoșani

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) au demarat mai multe anchete. “Atragem atenția persoanelor care au postat anunțuri cu diferite produse, pe care le oferă spre vânzare pe site-urile de profil, să nu ofere potențialilor cumpărători datele înscrise pe card pentru a primi contravalaorea produsului, ci doar numărul unic de identificare al contului, respectiv codul IBAN”, a spus agent principal Delia Nenișcu, purtător de cuvânt IPJ Botoșani.

Potrivit primelor informații, se bănuiește că hackerii ar fi ucraineni. “Încercăm să facem tot posibilul pentru identificarea autorilor și tragerea lor la răspundere, însă activitatea este îngreunată în momentul în care trebuie să colaborăm și să comunicăm cu autoritățile străine, pentru că autorii provin din alte state care nu aparțin Uniunii Europene”, a mai spus Delia Nenișcu.

Răzvan Scarlat
Răzvan Scarlat este redactor la site-ul CANCAN.RO, care face parte din Grupul de Presă GÂNDUL. A avut prima tangență cu presa la vârsta de 23 de ani, când a început să scrie pentru fanatik.ro. Apoi a semnat articole pentru GOOOLSPORT și ZIUANEWS.RO. ... citește mai mult