Zahărul se scumpește! Cât va ajunge să coste un kilogram în perioada următoare

Publicat: 06/06/2023 | 12:27
Zahărul se scumpește / Foto: Pixabay

Vești proaste pentru români! Un produs nelipsit de pe mesele lor se scumpește, după ce Ucraina a interzis temporar exporturile către țara noastră. Acest lucru reprezintă o adevărată lovitură pentru România!

Se anunță noi scumpiri la raft, fapt care-i îngrijorează teribil pe români. Un produs aflat aproape zilnic pe mesele tuturor va ajunge să coste mai mult decât în prezent, din cauza faptului că Ucraina a interzis exporturile, temporar, către țara noastră. Până pe data de 15 septembrie, România nu va mai putea să importe zahăr din statul vecin, situație ce reprezintă o adevărată lovitură. Asta pentru că, cel mai probabil, vor apărea alte scumpiri decât cele de acum.

CITEȘTE ȘI: CE ESTE „SCHEMA Ț” DIN SUPERMARKETURI | CARE ALIMENTE SUNT PLASATE PE PRIMELE RÂNDURI DE PE RAFTURI, DE FAPT

Cât va ajunge să coste un kilogram de zahăr

Dacă în acest moment, un kilogram de zahăr se învârte în jurul prețului de 6 lei, în perioada următoare este posibil ca românii să scoată din buzunar și 8 lei, pentru aceeași cantitate. Potrivit ultimelor date furnizate de Institutul Național de Statistică, în cursul săptămânii trecute, prețul zahărului a crescut cu 100 de euro pe tonă faţă de luna aprilie. În decursul unui an, zahărul s-a scumpit deja cu peste 60 de procente.

CITEȘTE ȘI: CE CONȚINE, DE FAPT, FAIMOASA PÂINE ALBĂ DE LA VEL PITAR. MILIOANE DE ROMÂNI O MĂNÂNCĂ FĂRĂ SĂ ȘTIE CARE SUNT INGREDIENTELE REALE

România a importat circa 85.000 de tone de zahăr, adică o treime din importurile totale ale Uniunii Europene, din luna octombrie a anului trecut și până-n aprilie 2023. Țara noastră nu ar avea stocuri suficiente și tocmai din acest motiv, românii trebuie să se aștepte la prețuri mai mari la rafturi.

Ce alimente s-au scumpit în ultimele luni

Conform unui raport realizat de INS, nu doar zahărul s-a scumpit, ci și ouăle, untul, cartofii, laptele și pâinea. Creșterea acestora este în medie de 17% în ultimul an. În același timp, jurnaliștii de la New York Times au scris despre faptul că s-au micșorat costurile de producție, fie că este vorba de combustibil, grâu sau alte mărfuri agricole. Acestea au scăzut cu 40% pe piețele internaționale, însă produsele pe rafturile din magazinele europene rămân la fel de ridicate. Aceeași analiză realizată de specialiștii străini arată că este puțin probabil să vedem prețuri mai mici în perioada următoare. Asta pentru că au crescut costurile cu forța de muncă.

Dacă vorbim de Marea Britanie, atunci trebuie să aflăm că o pâine albă feliată a ajuns să coste 8 lei, cu 30% mai mult decât anul trecut. În Italia, pastele s-au scumpit cu 17% într-un an, iar brânzeturile costă mai mult cu 40% în Germania. Nemții plătesc și pentru cartofi cu 17% mai mult decât anul precedent.