Vremea se schimbă la 180 de grade în România! Ciclonul de care toți vorbesc în Europa urmează să străbată și țara noastră
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o alertă meteo de vreme instabilă. Ciclonul care a făcut prăpăd în Europa, ajunge în această seară și în România. Iată care sunt zonele afectate ploi torențiale, căderi de grindină și vijelii.
Ciclonul care a făcut deja ravagii în mai multe țări din Europa, cea mai afectată fiind Italia, va ajunge și în România. Vor urma mai multe episoade de vreme instabilă, vijelii, ploi torențiale și grindină. Activitatea ciclonică mare din zona mărilor și a oceanelor favorizează evaporarea, moment în care se formează cicloane care duc la instalarea instabilității atmosferice
Citește și: CÂND VINE VARA ÎN ROMÂNIA! METEOROLOGII ANM AU ANUNȚAT DATA EXACTĂ
Ciclonul care a făcut prăpăd în Europa, ajunge în România
Începând de duminică seară, 19 mai 2024, meteorologii ANM au emis o atenționare de instabilitate atmosferică, însă la o intensitate mult mai redusă față de ceea ce s-a întâmplat în țările lovite de acest ciclon. În Belgia, Franța, Germania și Olanda ciclonul a produs inundații puternice și pagube materiale semnificative.
În unele zone vor exista averse ce vor avea caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, dar și căderi de grindină în partea de sud-vest a țării – în special în Oltenia și zona Banatului. Apoi treptat și în jumătatea de vest a Munteniei, Crișana, Transilvania și Maramureș și izolat în celelalte zone.
”În această perioadă din an, final de lună mai și început de lună iunie ne așteptăm la un grad ridicat de instabilitate atmosferică. Activitatea ciclonică în zona mărilor și a oceanelor este destul de mare pentru că temperatura apei este destul de ridicată, favorizează evaporarea și în același timp se formează cicloane care determină astfel de manifestări de instabilitate. La noi în țară, începând de duminică seară, vor fi manifestări de instabilitate, dar la cote mult mai reduse față de ceea ce am văzut că se întâmplă pe continentul european.
Ne așteptăm la averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, dar și probabilitate mare pentru căderi de grindină în partea de sud-vest a țării, la început, în special în Oltenia și în zona Banatului, apoi treptat și în jumătatea de vest a Munteniei, Crișana, Transilvania și Maramureș, și doar izolat în celelalte zone. Cantitățile de apă, atât în intervale scurte de timp, cât și prin acumulare, mai ales în noaptea de duminică spre luni și pe parcursul zilei de luni vor depăși 20-25 l/metru pătrat”, a declarat Oana Păduraru, meteorolog ANM, la Antena 3 CNN.
Instabilitate mai accentuată este așteptată spre mijlocul săptămânii viitoare – de marți până joi – perioadă care va afecta întreaga țară. Vor urma ploi, iar cantități însemnate se vor înregistra în jumătatea de vest a teritoriului – în intervale scurte de timp, de peste 20-30 l/metru pătrat. Spre sfârșitul săptămânii, vremea va intra într-un proces treptat de încălzire. Temperaturile vor începe să crească, iar precipitațiile vor scădea în intensitate.