Și în ultima lună de vară vremea se menține una capricioasă, alternând între zile caniculare și zile cu precipitații abundente, ce fac ravagii. După câteva zile în care românii au fost chinuiți de caniculă, urmează, din nou, o perioadă de instabilitate atmosferică. ANM a emis o nouă alertă meteo și anunță ploi torențiale, vijelie și grindină în 11 județe din țară.
Deși astăzi, 21 august, în prima parte a zilei valorile termice au fost unele ridicate, a doua parte a zilei aduce o schimbare a vremii. Meteorologii au tras un semnal de alarmă și anunță un cod galben de ploi, vijelii și grindină. De asemenea, alerta meteo se extinde și pentru ziua de mâine. Ce zone sunt vizate?
(CITEȘTE ȘI: Ce se întâmplă, de fapt, dacă dormi cu aerul condiționat deschis. Mulți români fac această greșeală)
Administrația Națională de Meteorologie a emis o nouă alertă meteo. Este vorba despre un cod galben de instabilitate atmosferică. Avertizarea este valabilă în intervalul 21 august, ora 14 – 22 august, ora 02 și vizează Banatul, Crișana, Maramureșul și vestul și nord-vestul Transilvaniei.
„În intervalul menționat, în Banat, Crișana, Maramureș și în vestul și nord-vestul Transilvaniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, intensificări ale vântului (viteze la rafală de 50…70 km/h), local vijelii, descărcări electrice și izolat grindină. Cantitățile de apă vor fi de 15…25 l/mp și izolat de peste 40…50 l/mp.
Astfel de fenomene vor fi pe arii restrânse și în zonele montane din restul teritoriului. Începând cu a doua parte a nopții de miercuri spre joi (21/22 august) vântul se va intensifica temporar în regiunile estice și sud-vestice”, anunță meteorologii.
De asemenea, în vigoare mai sunt și un cod galben și unul portocaliu de caniculă, ce vizează aproape întreaga țară. Codul portocaliu este valabil pentru ziua de 21 august și vizează jumătatea de nord a Crișanei, Maramureșul, nord-vestul și centrul Transilvaniei, nord-estul Moldovei, sudul și centrul Munteniei. În ceea ce privește codul galben, acesta este valabil tot pentru ziua de astăzi și vizează cea mai mare parte a Munteniei și a Moldovei, sudul și estul Olteniei și Dobrogea. Valorile termice ajung până la 38 de grade Celsius.
Chiar dacă precipitațiile își mai fac din când în când prezența, vremea continuă să rămână una cald, chiar și în prima lună de toamnă. Directorul ANM, Elena Mateescu, a anunțat că luna septembrie o să fie marcată de temperaturi cu mult mai ridicate decât normalul perioadei.
„Și debutul primei luni din toamna 2024 rămâne cu un semnal în ceea ce ar însemna o probabilitate foarte ridicată ca să fie un debut de toamnă mai cald, având în vedere estimările până în data de 16 septembrie. Dispunem de date până la acest moment, astfel încât cel puțin prima decadă a lunii septembrie să fie una mai caldă decât în mod obișnuit până atunci.
Finalul verii 2024 va fi caracterizat în continuare de o vreme deosebit de caldă, având în vedere persistența valului de căldură și disconfortul termic deosebit de accentuat. Temperaturile rămân în continuare ridicate, cel puțin pentru partea de vest și sud a țării, acolo unde se vor situa frecvent la peste 35 – 37°C”, a spus Elena Mateescu, la Antena 3.