Vremea bulversantă din octombrie a readus un fenomen rar la Marea Neagră. S-a mai întâmplat în urmă cu 40 de ani

Publicat: 22/10/2023 | 20:44
Fenomenul rar de la malul mării reapărut după 40 de ani / sursă: Pixabay

Luna octombrie a venit cu o vreme oscilantă. Dacă în anumite zile, temperaturile au atins pragul canicular, în alte perioade s-au înregistrat doar câteva grade. De altfel, meteorologii au anunțat, pentru acest sfârșit de săptămână, temperaturi de aproape 30 de grade Celsius, aspect neobișnuit pentru această perioadă a anului. Însă, vremea bulversantă din această lună a readus un fenomen rar la Marea Neagră. Acesta a mai avut loc în urmă cu 40 de ani. Detaliile se află mai jos, în articol.

Dacă în unele părți ale României au căzut primii fulgi de nea, în alte zone s-au înregistrat temperaturi ridicate, specifice verii. Deși ne aflăm în plină toamnă, meteorologii au transmis că temperaturile ating și pragul canicular, aspect neobișnuit pentru această perioadă a anului. De altfel, specialiștii au sesizat că a reapărut un fenomen rar la Marea Neagră. Acesta a mai avut loc în urmă cu 40 de ani.

Citește și DESCOPERIREA SURPRINZĂTOARE FĂCUTĂ DE CERCETĂTORII AMERICANI! CE SE AFLĂ, DE FAPT, ÎN INTERIORUL PĂMÂNTULUI: „DE CINCI ORI MAI ÎNALȚI DECÂT MUNTELE EVEREST”

Fenomen rar la Marea Neagră, în plină toamnă

În ultimii ani, nivelul de precipitații din timpul iernilor a scăzut, iar verile sunt din ce în ce mai caniculare. Recordurile de temperatură au fost depășite în ultimii doi ani. De altfel, pe litoral, la Marea Neagră, a reapărut un fenomen rar. Acesta a mai fost sesizat în anul 1983, tot în luna octombrie. Fenomenul rar de la Marea Neagră este „ciclonul cvasi-tropical”. În urma acestuia, s-a înregistrat o creștere a temperaturii.

„Temperatura apei mării, raportat la media multianuală, prezintă un trend ascendent. Astăzi (vineri, 20 octombrie 2023) sunt 18 grade Celsius în larg și 16,8 grade Celsius la mal. Raportat la intervalul multianual, observăm o creștere cu 5 grade”, a afirmat Răzvan Mateescu. Este specialist al Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare Marina „Grigore Antipa” din Constanța.

Vezi și DE CE ARE, DE FAPT, MAREA NEAGRĂ CULOAREA NEAGRĂ. CE TAINE ASCUNDE ÎN ADÂNCURI. UNII OCEANOGRAFI PLASEAZĂ AICI POTOPUL LUI NOE

De altfel, un doctor în științe a susținut că fenomenul este favorabil pentru lumea acvatică.

„Marea se menține caldă, se menține foarte caldă, avem un record de octombrie. De când se ține evidență temperaturii apei marii sunt cele mai mari temperaturi. Acest fenomen se va menține și această inerție termică a mării practic ne prelungește toamna. Vom avea o toamnă caldă, liniștită, ce va fi favorabilă și faunei. Peștii de apă caldă încă există și sunt încă în cantitate foarte mare, nu s-au retras. Meduzele de apă caldă nu au fost încă aruncate de valuri pe mal”, a declarat Adrian Bîlbă, doctor în științe, potrivit Adevarul.ro.

Vezi și CE S-A GĂSIT ÎN MAREA NEAGRĂ DEPĂȘEȘTE ORICE AȘTEPTARE. ROMÂNIA AR PUTEA BENEFICIA DE ACEASTĂ DESCOPERIRE FĂCUTĂ DE SPECIALIȘTI

Sursă foto: Pixabay