Vremea a luat-o razna! Cod roșu de caniculă, dar și furtuni violente și grindină. Ce zone sunt afectate VIDEO

Publicat: 16/07/2024 | 17:35

Vremea pare că a luat-o razna în a doua lună de vară. În timp ce mare parte din țară se confruntă cu un cod roșu de caniculă, în unele zone furtunile violente fac ravagii. Vijeliile și grindina de mari dimensiuni au produs deja primele pagube. Meteorologii au emis mai multe alerte meteo și anunță precipitații abundente. Ce zone sunt afectate?

Meteorologii nu vin cu vești prea bune pentru români. Zilele următoare vor aduce, din nou, temperaturi caniculare. În unele zone valorile din termometre urcă până la 42 de grade și ar putea depăși chiar și 40 de grade Celsius, la umbră. Însă, în același timp, specialiștii au emis o avertizare cod galben de furtuni puternice și grindină pentru mai multe zone din țară.

(CITEȘTE ȘI: METEOROLOGII ACCUWEATHER ANUNȚĂ CĂ VINE FURTUNA ELECTRICĂ ÎN ROMÂNIA. PE CE DATĂ EXACTĂ SE ÎNTÂMPLĂ ÎN BUCUREȘTI ȘI ÎN CELELALTE ORAȘE)

Cod galben de furtuni violente și grindină

Vremea pare că a luat-o razna în România. Pe lângă valul intens de caniculă, Administrația Națională de Meteorologie a emis și o avertizare de tip cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată. Avertizarea este valabilă în intervalul 16 iulie, ora 12 – 16 iulie, ora 21 și vizează Dobrogea, sudul Moldovei, cea mai mare parte a Munteniei, Maramureșul, nordul Crișanei și nord-vestul Transilvaniei.

„În intervalul menționat, în zona continentală a Dobrogei, în sudul Moldovei, în cea mai mare parte a Munteniei, în Maramureș, nordul Crișanei, în nord-vestul Transilvaniei și în nordul Carpaților Orientali vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului și vijelii (rafale în general de 55…70 km/h), grindină, descărcări electrice și averse torențiale. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 30 l/mp”, anunță meteorologii.

În unele zone ale țării furtunile deja au făcut ravagii. Pe Transalpina peste 50 de mașini au rămas blocate pe drum, iar șoferii au cerut ajutorul autorităților, după ce furtunile au doborât mai mulți copaci, aceștia blocând șoseaua. De asemenea, pe lângă avertizările meteo deja sesizate de ANM și bucureștenii au parte de o vreme extremă. Astăzi, 16 iulie, după o zi caniculară, furtuna și precipitațiile bogate au pus stăpânire pe Capitală. Ro-Alert a emis o alertă de urgență, iar oamenii au fost sfătuiți să rămână în casă.

Ro-Alert a emis o alertă de urgență

În Capitală, furtuna puternică a făcut deja mai multe pagube, iar intervenția autorităților a fost solicitată. Ca urmare a fenomenelor meteo, pe timpul codului portocaliu de intensificări ale vântului, grindină și descărcări electrice, s-a intervenit în următoarele locații:

  • Str. Băiculești – copac căzut pe un autoturism
  • Str. Gârlei – copac căzut
  • Str. Tipografilor – copac căzut
  • Șos. Snagov 221 – copac căzut pe carosabil
  • Str.1 Mai – schela căzută
  • Bulevardul Iuliu Maniu – creangă căzută
  • Str. Alexandru Antoniu – copac căzut
  • Intrarea Străulești- copac căzut pe un autoturism
  • Bulevardul Dimitrie Cantemir – pericole de cădere de la elemente de construcție
  • Strada Libertății, Grădiștea – locuință inundată
  • Strada Jandarmeriei – copac căzut
  • Str. Coralilor – cabluri căzute pe carosabil
  • Intrarea Muncii – copac căzut
  • Splaiul Unirii – copac căzut
  • Aleea Barajul Rovinari – copac căzut pe auto
  • Str. Măgura Florilor – copac căzut
  • Strada Iancu de Hunedoara, Voluntari – stâlp căzut

Cod roșu de caniculă

În timp ce în unele zone din țară furtunile și grindina au înlocuit zilele caniculare, mare parte dintre români se confruntă în continuare cu val pregnant de căldură. Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod portocaliu și unul roșu de caniculă, care anunță temperaturi copleșitoare. În ceea ce privește codul roșu de caniculă acesta vizează Banatul, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei, sudul Transilvaniei și al Crișanei.

„În Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei și în sudul Transilvaniei și al Crișanei, valul de căldură va continua să fie intens. Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 și 42 de grade, iar pe litoral vor fi de 33…36 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Minimele termice nu vor coborî sub 22…24 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale. În a doua parte a săptămânii valul de căldură se va restrânge treptat și va slăbi în intensitate, dar va mai fi caniculă și disconfort termic, cu precădere în jumătatea sudică a țării”, anunță ANM. 

De asemenea, în vigoare este și un cod portocaliu de val de căldură persistent, caniculă și disconfort termic accentuat. Avertizarea vizează Maramureșul și local Crișana, Transilvania și nordul Moldovei.

„În Maramureș și local în Crișana, Transilvania și nordul Moldovei, valul de căldură va persista. Va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi de 33…37 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Local, minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale”, avertizează meteorologii.

România nu scapă de caniculă /Foto: meteoromania.ro

(VEZI ȘI: PROGNOZA METEO 15 – 28 IULIE. CÂT MAI ȚINE CANICULA ȘI CÂND VIN PLOILE ÎN ROMÂNIA VIDEO)

This browser does not support the video element.