Vrei sa petreci in seara asta? Noi iti spunem pas cu pas ce trebuie sa faci maine dimineata daca ai baut prea mult de Ajun
Luna decembrie este rezervata gospodinelor! Pe langa renumele de “luna a cadourilor” aceasta ar mai putea fi numita si “luna pregatirilor”. Fiecare casa imbraca straie de sarbatoare, se face curatenie luna, iar pe masa se aseaza in ziua de Craciun bucate alese, care de care mai imbietoare.
Fiecare roman respecta traditia si in cele mai multe case masa din prima zi de Craciun este o ocazie speciala de a aduce impreuna intreaga familie. Pentru ca suntem obisnuiti sa incarcam meniul in aceasta zi si, ca niste meseni “cu bun-simt”, sa gustam din toate cate putin, exista si riscul sa ajungem de la reuniunea in familie direct la… camera de garda. Doar se stie ca in aceasta perioada medicii de la Urgente abia fac fata solicitarilor…
Pentru a evita astfel de situatii neplacute, am discutat cu un specialist care ne spune ce si cum trebuie sa mancam cu aceasta ocazie pentru a ramane la fel de veseli si sanatosi pe toata perioada Craciunului. Astfel, expertul in nutritie Florentina Gionea ne-a dat cele mai bune sfaturi, pe care am face bine sa le urmam in tocmai.
“Pentru masa de Craciun am urmataorele recomandari: sa gustam cate putin din toate, sa avem mese mici si sa mestecam mai mult mancarea pentru a-i simti gustul si savoarea, sa evitam pe cat se poate consumarea a 4 -5 feluri la o masa, ma refer la supa, aperitiv, sarmale friptura si desert!”, ne recomanda specialista in Nutritie si Wellness.
Trebuie sa fim atenti la digestie
Cunoastem cu totii acele stari de satietate insotite de greturi si ameteli, care intervin atunci cand mancam prea mult sau ceea ce nu ne face bine. Tocmai de aceea, Florentina Gionea ne explica ce trebuie sa facem ca sa avem o digestie usoara.
“Pentru o digestie mai usoara ese indicat sa se consume desertul separat si niciodata imediat dupa masa. Daca acest lucru nu este posibil sa se astepte cel putin 45 de minute. Daca apar probleme de digestie consumati ceaiuri digestive sau apa cu ghimbir. Evitati excesele de orice fel, s-ar putea sa pierdeti distractia!”, ne mai avertizeaza specialista noastra.
Atentie la cosumul de alcool!
Si cum de pe masa romanului alcoolul este nelipsit de sarbatori, trebuie sa stim cat si cum sa bem. Ar fi foarte bine ca acesta sa fie consumat doar atat cat trebuie, fara niciun fel de exceptie. Altfel, am putea ajunge la spital fie din cauza unei intoxicatii, fie pentru ca am fost implicati in accidente generate de excese.
“Apa plata si ceaiurile sa nu lipseasca pe parcursul zilei, mai ales daca mancam multe dulciuri. Alcoolul este bun atat timp cat ne aduce buna dispozitie si nu facem exces. Dansati cat mai mult, e musai sa ardem caloriile”, ne-a mai spus Florentina Gionea.
Cei care au facut excese de alcool in Ajun
Pentru ca alcoolul elimina vitaminele si mineralele din organism, este bine sa incercam sa recuperam acest deficit tot cu ajutorul fructelor si legumelor.
In acest context, consultantul in nutritie Florentina Gionea recomanda sucurile proaspete din morcovi, telina si mar. Se poate bea o cantitate de 500 de mililitri de suc, dimineata, pe stomacul gol. Trebuie sa se fereasca, insa, de astfel de tratamente anti-mahmureala cei care au probleme grave cu stomacul.
Dereglarile din organism
Daca ati inceput Craciunul prea devreme si ati ajuns sa va confruntati cu dereglari serioase chiar din Ajun, atunci trebuie sa stiti ca cea mai indicata solutie este sa luam o pauza de la mesele incarcate cu de toate, sa mancam putin, portii mici si pe cat se poate sa fie inlocuite cu sucuri sau salate.
“Nivelul de proteine este foarte ridicat in aceasta perioada, iar corpul nostru nu poate procesa tot. In concluzie, trebuie sa ii dam cat mai putin de munca, pentru ca functionarea organelor sa revina la normal.”, a mai explicat consultantul in nutritie si welness Florentina Gionea.
Raluca Ogaru