Nu întotdeauna aveam timpul necesar pentru a ne pune manichiura la punct în cadrul unui salon. Chiar şi acelea dintre noi care apelează regulat la o manichiuristă profesionistă au nevoie să-şi întreţină unghiile şi acasă.
Problemele cel mai des întâlnite sunt exfolierea unghiilor, îngălbenirea lor şi ruperea – atunci când sunt casante şi moi. Soluţiile sunt simple, dar necesită puţin timp, răbdare şi consecvenţă.
Nu toate femeile ştiu că îngălbenirea unghiilor apare mai ales după ce au fost folosite excesiv oje sidefate sau de culoare închisă. Pentru a preveni acest neajuns, este foarte utilă folosirea unui lac transparent, care poate avea şi rol de întărire sau hrănire a unghiilor, înainte de aplicarea celor două straturi de ojă. Acest lac protector poartă de obicei numele de bază, dar poate fi folosit şi singur, fără a aplica ulterior altceva. Fiind folosit regulat, unghiile vor căpăta un aspect sănătos şi un luciu plăcut.
Pielea mâinilor conţine puţine glande sebacee, care asigură hidratarea naturală şi fineţea pielii. Această lipsă este agravată şi de faptul că mâinile sunt spălate cu săpun, astfel că de multe ori pielea are tendinţe de uscare. O dată pe săptămână, este recomadat un gomaj blând, pentru care poate fi folosită aproximativ orice cremă de gomaj din comerţ. Acesta trebuie făcut pe pielea umedă, masând câteva minute cu mişcări energice, înainte de a clăti mâinile cu apă din abundenţă.
___
CITESTE SI:
Ultima tendinta in materie de manichiura! Cum sunt realizate si cat costa unghiile TRIDIMENSIONALE!
____
Exfolierea unghiilor poate fi prevenită prin folosirea regulată a unei creme nutritive. Foarte multe firme cunoscute distribuie astfel de creme, speciale pentru mâini şi unghii, având de obicei în compoziţie lanolină, aloe Vera, vitaminele A şi E, ulei de măsline sau de migdale, extract de gălbenele sau glicerină. Mai ales în perioada iernii, când frigul este un duşman al pielii, este recomandat masajul mâinilor cu o astfel de cremă, insistând pe toată suprafaţa unghiilor, cu mişcări blânde, uşor apăsate. Ideal este ca acest procedeu să aibă loc seara, înainte de culcare. Eventual, pot fi folosite mănuşi, imediat după aceea, pentru intensificarea efectului.
Ca tratamente naturiste, cele mai cunoscute sunt masajul unghiilor cu ulei de măsline încălzit – atât cât este suportabil pentru piele, sau cu zeamă de lămâie. Zeama de lămâie are tendinţa de a decolora, aşa că unghiile îngălbenite vor avea numai de câştigat în urma unui astfel de tratament.