Vești proaste pentru unii bugetari! Voucherele de vacanță vin cu noi reguli în 2024. Nu toate persoanele angajate în sectorul public vor beneficia de această facilitate. Tichetele sunt în valoare de 1.450 de lei și se acordă de la bugetul de stat sau de la bugetele locale, după caz.
Voucherele de vacanță au un impact bugetar de peste 6 miliarde de lei, însă estimările arată că 60-65% din această sumă se va întoarce la bugetul de stat prin TVA, taxe și impozite. Tichetele sunt destinate pentru a acoperi mai multe tipuri de plăți. Însă, beneficiarii sunt obligați să le utilizeze pentru pachete care includ cazare, apoi transport, mâncare, agrement sau tratament balnear. Acestea au o perioadă de valabilitate de un an de la data emiterii.
Începând cu data de 1 ianuarie 2024, 4,2 milioane de angajați din sectorul privat au primit vouchere de vacanță. Ele pot fi acordate persoanelor care au un contract individual de muncă, până pe 21 decembrie 2026. Iar dacă există mai multe contracte, beneficiarii din mediul privat trebuie să aleagă un singur angajator de la care să primească tichete.
În ceea ce privește bugetarii, situația este schimbată. Nu toți vor putea beneficia de această facilitate. Guvernul a decis ca doar angajații din sectorul bugetar ale căror venituri salariale sunt mai mici de 14.000 lei brut să primească vouchere de vacanță. Acesta este plafonul stabilit de ordonanța trenuleț.
Acestea nu sunt singurele schimbări! În toamna anului 2023, Ministerul Finanțelor a publicat Proiectului de lege privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung conform căruia va crește și valoarea tichetelor, de la 1.450 de lei la 1.600 de lei.
Beneficiarii trebuie să fie atenți atunci când aleg unitățile de cazare, unde doresc să achite cu voucherele de vacanță. Ei trebuie să se asigure că acestea se află pe lista partenerilor emitentului tichetelor. Unitățile care eliberează aceste bonuri pe suport hârtie și/sau electronic, autorizate de Ministerul Finanțelor Publice, sunt următoarele :
De asemenea, există și o unitate emitentă de vouchere de vacanță, doar pe suport hârtie, autorizată de Ministerul Finanțelor Publice. Aceasta se numește CUGET LIBER. Beneficiarii trebuie să mai știe că tichetele nu se pot vinde. Ele pot fi folosite doar de către titular, pe baza actului de identitate. Unitățile de cazare sau agențiile de turism care sunt prinse că emit vouchere pe numele altei persoane se pot alege cu amenzi de până la 13.300 de lei.
Citește și: 300 LEI CADOU DE LA STAT PENTRU ACEŞTI ROMÂNI! CE TREBUIE SĂ FACĂ PENTRU A PRIMI BANII