Vouchere de 500 de lei acordate de Guvernul României în luna septembrie. Ce categorie de elevi vor primi acest sprijin ministerial

Publicat: 17/08/2023 | 12:35

100.000 de elevi nu vor mai primi tichetele de 500 de lei pentru rechizite, la începutul anului școlar. Deși fostul ministru al Fondurilor europene, Marcel Boloș, promitea un mecanism mai simplu din timp, pentru vouchere la începutul anului școlar, programul nu este pus la punct nici în prezent.

Voucherele educaționale, numite în OUG nr. 133 din 7 august 2020 „tichete sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional”, sunt carduri cu câte 500 de lei ce sunt acordate pentru a acoperi cheltuielile pentru materiale școlare.

Pentru anul școlar 2023-2024, tichetele educaționale de 500 de lei vor fi acordate pentru 300.000 de preșcolari și elevi din medii vulnerabile, după cum se arată într-un răspuns al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

CITEȘTE ȘI: UN NOU VOUCHER PENTRU ROMÂNI DE LA 1 IANUARIE 2024. AUTORITĂȚILE AU FĂCUT UN ANUNȚ SURPRIZĂ PENTRU ACEȘTI CETĂȚENI

500 de lei pentru rechizite și îmbrăcăminte

Conform MIPE, tichetele vor fi acordate într-o singură tranșă, pentru achiziționarea de rechizite școlare și îmbrăcăminte.

„Alocarea pentru sprijinirea copiilor din familii dezavantajate prin acordarea de tichete sociale pe suport electronic în cadrul Programului Incluziune și Demnitate Socială este de aproximativ 120.000.000 euro pe o perioadă de 4 ani școlari (2023-2027). Ca și până acum, ajutorul în valoare de 500 de lei, acordat într-o tranșă unică în fiecare an școlar, se va acorda pentru achiziționarea de rechizite școlare și îmbrăcăminte, grupul țintă vizat de această măsură fiind de circa 300.000 de preșcolari și elevi din medii vulnerabile, înscriși la unitățile de învățământ din ciclul primar și gimnazial.

Programul este în acest moment în lucru în cadrul structurii de specialitate a Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, urmând a fi definitivate toate aspectele legate de valoarea sprijinului, criteriile de eligibilitate și atribuțiile instituțiilor în cadrul schemei. Pentru viitoarea schemă de sprijin prin tichete educaționale se urmărește simplificarea procedurilor pentru beneficiari prin digitalizare și prin interoperabilitatea bazelor de date la nivelul instituțiilor implicate”, conform răspunsului primit de Edupedu.ro.

Înainte, proiectul era finanțat prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate 2014-2020, anul școlar 2022-2023 fiind ultimul an de acordare a sprijinului din fonduri europene prin acest program operațional. Din toamnă, va face parte din Programul Incluziune și Demnitate Socială.

Hermina Hagianu
S-a alăturat presei în anul 2016, inițial în trustul Intact Media Group, iar din 2019 este redactor la publicația CANCAN.RO, site ce face parte din Grupul de Presă GÂNDUL. A urmat mai multe cursuri de Multimedia – Radio și Televiziune ... citește mai mult