Votare cu manual de utilizare
OPTIUNE. Cetatenii nu se pot plange ca traiesc intr-un oras prost administrat, daca nici macar nu participa la vot Risc. Alegatorii sunt obligati sa respecte o serie de reguli, altfel, votul lor ar putea fi anulat Aropad Dobre Maine, la prima ora se vor deschide sectiile de votare, iar cetatenii cu drept de vot trebuie sa stie ca isi pot exprima optiunea in anumite conditii, obligatorii pentru toti. Alegatorii vor primi patru buletine de vot: cate unul pentru primar (primar general si primar de sector, in Bucuresti), presedinte de consiliu judetean, consilieri judeteni (consilieri la Primaria Capitalei in Bucuresti) si locali (consilieri la primariile de sector in Bucuresti).
Conditii si atentionari
Ca regula de baza, legislatia din domeniu interzice nu numai vanzarea, dar si consumul de bauturi alcoolice, pe o raza de 500 de metri in jurul sectiilor de votare. Cetatenii pot vota maine incepand cu ora 07.00, pana seara la ora 21.00. Se mai poate vota si dupa acest interval, dar numai daca la ora 21.00 in interiorul sectiilor de votare se vor afla mai multe persoane ca-re-si asteapta randul la vot. Alegatorii au obligatia sa predea aparatele de inregistrare sau preluare de imagini pe care le au asupra lor, urmand ca acestea sa le fie restituite dupa ce au votat. Alegatorii trebuie sa predea stampila cu care au votat presedintelui sectiei, care are obligatia sa stampileze actul de identitate (sau sa lipeasca un autocolant, in cazul cartilor de identitate), mentionand data scrutinului.
Ghidul hotului de voturi
Cetatenii trebuie sa fie constienti de faptul ca vor exista incercari de fraudare a votului. Printre posibilele „manevre” de fraudare se numara urmatoarele: „suveica” (buletine de vot stampilate anterior votarii care se introduc dupa exercitarea votului in urna, iar cele primite de la comisie se pastreaza si se prezinta ulterior cui trebuie, contracost) votul multiplu (utilizata la votarea cu carte de identitate, pe care initial se lipeste colantul cu data scrutinului, apoi se dezlipeste si se voteaza din nou, la o alta sectie de votare, pe liste suplimentare) lipsa stampilei de control (un membru al comisiei din sectia de votare inmaneaza unui alegator buletine de vot fara stampila de control, caz in care votul se anuleaza). Mai sunt si alte metode de fraudare a alegerilor, iar daca cetatenii vor observa nereguli, ar trebui sa le sesizeze imediat presedintelui comisiei din incaperea unde se voteaza sau politiei.