Angela Grămadă, preşedintele Asociaţiei Experţilor pentru Securitate şi Afaceri Globale (ESGA), a vorbit despre adevăratele ținte ale Rusiei, cât de amenințată este Republica Moldova și care ar trebui să fie reacția României în cazul în care Vladimir Putin i-ar ataca pe vecinii de peste Prut.
Născută în Basarabia, Angela Grămadă este stabilită în România. În contextul actual, aceasta susține că planurile reale ale Rusiei merg mult dincolo de Ucraina. Vulnerabilitatea țărilor din fostul spațiu sovietic este evidentă, iar Republica Moldova nu face excepție.
“Reorganizarea totală a ordinii mondiale şi un loc special pentru Rusia în ea, cu o Ucraina în care principiile democratice să nu mai fie apreciate, cu un haos controlabil de către autorităţile ruse”, ar fi scopurile lui Putin, în opinia expertei.
(VEZI AICI: VA FI SAU NU ROMÂNIA INVADATĂ DE RUSIA?! PLANUL SECRET AL LUI VLADIMIR PUTIN)
În continuare, Angela Grămadă a încercat să arate care ar fi, de fapt, planurile Rusiei cu privire la Ucraina. La o primă vedere, federalizarea Ucrainei ar putea fi o țintă pentru Federația Rusă.
“Federalizarea e o opţiune foarte la modă în discursurile lui Lavrov despre Ucraina. Un Acord Minsk 3 nu prea mai este posibil, deci nu mai este posibilă pentru decidenţii ucraineni acceptarea unui asemenea scenariu. Dacă vorbim despre modificarea Constituţiei, vedem că ruşii insistă pe neutralitate. Probabil nici pentru ei nu mai este oportun să discute despre federalizare acum, când simulează negocierile. Federalizarea va apărea mai târziu din nou în discursurile oficialilor ruşi. Deocamdată, sunt prinşi în «demilitarizare» şi «denazificare» şi baterea cuiului în soarta peninsulei Crimeea”, a spus Angela Grămadă, potrivit adevarul.ro.
Republica Moldova nu se află deloc într-o postură confortabilă, conflictul înghețat din Transnistria nefiind de neglijat. Pericolul vine inclusiv din interior, după ce autoritățile separatiste de la Tiraspol au anunțat că nu susțin cererea Republicii Moldova de aderare la UE.
“Avem câţiva actori politici care au conexiuni cu Moscova şi care desigur deja au încercat să saboteze prin declaraţiile lor acele eforturi ale leadership-ului de a acţiona, de a consolida spaţiul informaţional sau de a coordona acţiuni de gestionare a fluxului mare de refugiaţi. Evident, ei au un electorat, deci trebuie să aibă o poziţie, una clară, care să ne ajute şi pe noi să înţelegem care ar putea fi acele surse de provocare suplimentare. E important ca ei să vorbească, ca noi să putem să acţionăm. Era mai dificil dacă acţionau fără să le cunoaştem adevăratele intenţii sau poziţionări”, a punctat Angela Grămadă.
Președinta ESGA nu crede că Rusia va încerca o invazie și în Republica Moldova. “Nu cred că se pune problema unei invadări a Chişinăului. Există alte pârghii de presiune care pot fi folosite în acest caz. Acestea sunt destul de cunoscute lumii întregi”, a mai spus Angela Grămadă.
Aceasta mai susține că România ar trebui să ajute Republica Moldova în cazul în care Vladimir Putin i-ar ataca pe vecinii de peste Prut.
“Trebuie să ajute Ucraina cu asistenţă umanitară, să facă funcţional cât mai rapid acel hub de la Suceava şi să faciliteze, pe cât posibil, acest ajutor spre interiorul Ucrainei. Să fie pro-activă la nivel internaţional şi să faciliteze soluţii pentru depăşirea acestei crize. Să susţină o diplomaţie activă. Să îşi onoreze obligaţiile şi promisiunile care reies din tratatele internaţionale”, a încheiat Angela Grămadă.