Vladimir Putin ia bani de la bogați să dea la săraci. Măsură controversată propusă de președintele rus
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, propune o măsură controversată, adică mărirea taxelor pentru cetățenii țării cu venituri peste medie pentru a ajuta la acoperirea costurilor bugetare aduse de pandemia de COVID-19.
Concret, președintele Rusiei a propus eliminarea din prevederile fiscale a impozitului unic pentru persoanele care câștigă peste medie, informează site-ul agenției de presă Reuters.
Citește și: Coronavirus în România. Bilanțul infectărilor a ajuns la 24.505 + 214 noi cazuri de la ultima informare
Într-un discurs televizat susținut marți, Putin a declarat că propune o creștere a impozitului unic, de la 13% la 15% pentru acele persoane din Rusia care câștigă peste 5 milioane de ruble (aproximativ 64.000 de euro, n. red.). Liderul de la Kremlin a adăugat că sumele astfel colectate vor fi utilizate pentru tratamentele medicale destinate copiilor.
Cum își explică Vladimir Putin decizia
Măsura lui Vladimir Putin vine în contextul în care Rusia se află pe locul al treilea în clasamentul țărilor lumii în ceea ce privește numărul de cazuri de COVID-19 înregistrate, după Statele Unite și Brazilia, după cum informează Universitatea Johns Hopkins.
Președintele rus a explicat, în cadrul discursului său, că din cauza pandemiei provocate de noul tip de coronanvirus, Rusia se confruntă cu „o provocare extrem de serioasă”.
Autoritățile ruse au fost intens criticate în ultima perioadă, atât la nivel intern, cât și la nivel internațional din cauza modului în care au gestionat pandemia de COVID-19. Cu toate acestea, Vladimir Putin a declarat marți că primele măsuri luate de către Guvernul de la Moscova au ajutat la salvarea a „zeci de mii de vieți”.
Măsură luată în scopuri politice
Reuters notează că măsura ar urma să intre în vigoare din ianuarie și ar putea să îi crească capitalul electoral lui Putin. Totodată, Putin a mai anunțat și reducerea impozitului pe profit pentru companiile din IT, de la 20% la 3%.
Președintele rus are nevoie de o creștere a popularității, înaintea unui vot care începe joi și care va dura șapte zile, în cadrul căruia rușii sunt chemați la urne pentru a se exprima în legătură cu o serie de reforme constituționale, inclusiv una care ar urma să-i permită lui Putin să mai fie președinte pentru încă două mandate.