Președintele rus Vladimir Putin este decis să continue războiul din Ucraina până când toate obiectivele sale vor fi îndeplinite, indiferent de cost și pierderi. Totuși, liderul de la Kremlin arată clemență în eventualitatea unor posibile negocieri de pace, însă aceasta trebuie încheiată în termenii Rusiei.
După aproape trei ani de război în care a devastat cea mai mare țară din Europa, Vladimir Putin pare dispus să le ofere ucrainenilor ce vor. Și nu, nu le returnează înapoi teritoriile anexate.
În schimb, liderul rus pare dispus să cedeze la doleanța istorică a Moscovei și ar putea permite Ucrainei să adere la NATO. Însă cu un set de condiții.
Toate bazele militare americane din statele est-europene, în special din România, trebuie să dispară, relatează Novinite. Mai mult, sancțiunile occidentale aplicate Rusiei pentru invazie trebuie să înceteze imediat.
De altfel, Putin nu este dispus să negocieze cu Ucraina și aliații săi alte chestiuni până când aceste două solicitări nu sunt îndeplinite.
Dintre toate, cea mai importantă rămâne Mihail Kogălniceanu, unde sunt staționați peste 4.000 de soldați americani. În eventualitatea retragerii sprijinului SUA, s-ar crea un vid de securitate periculos în regiune, având în vedere tendințele expansioniste manifestate de Rusia.
Analiștii sunt de părere că deși președintele american Donald Trump ar putea considera rezonabile aceste condiții, au dubii dacă acesta își va da acordul, având în vedere că o astfel de hotărâre implică și alți parteneri, precum Polonia sau Republica Cehă, care au dispuse importante contingente ale armatei americane în teritoriu.
Retragerea trupelor americane din regiune rămâne totuși un scenariu plauzibil, având în vedere acțiuni similare din trecut, precum plecarea comandată în mandatul președintelui Joe Biden din Afganistan.
Kremlinul încearcă să își impună o poziție cât mai bună în negocieri, după ce potrivit surselor, influența lui Putin ar fi tot mai contestată pe plan intern.