Vladimir Putin a ordonat punerea în alertă a forțelor nucleare
Vladimir Putin a ordonat ministrului Apărării, Serghei Șoigu, şi şefului marelui stat major, Valeri Gherasimov, să ridice gradul de alertă pentru arsenalul nuclear.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, pune în alertă forţele nucleare ale Rusiei din cauza tensiunilor majore cu lumea occidentală în privința atacului militar din Ucraina, scrie The Washington Post.
”Dragi colegi, vedeți acțiunile neprietenoase ale țărilor din Vest în ceea ce privește partea economică, despre care știm cu toții, dar înalții oficiali NATO se exprimă agresiv la adresa Federației Ruse, motiv pentru care ordon ministerului apărării și șefului marelui stat major să treacă forțele de descurajare ale Armatei într-un regim special de alertă”, a spus Putin, informează Reuters.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a respins duminică oferta Rusiei de a discuta în Belarus, declarând că Minsk însuși este complice la invazia rusă. Putin a avertizat celelalte state să nu intervină în invazia care este în desfășurare în Ucraina, spunând că ar putea duce la „consecințe pe care nu le-au mai văzut”, scrie The Guardian.
Potrivit informațiilor publice, Moscova deține un stoc de circa 4.310 focoase nucleare. Mai multe sunt ținute în rezervă, iar restul sunt instalate pe diferite arme terestre, marine sau aeriene.
Românii pot fi chemați obligatoriu la război
În cazul în care războiul iminent din Ucraina s-ar extinde şi în țara noastră, românii pot fi chemați obligatoriu în Armată. Prin legea 395/2005, de la 1 ianuarie 2007, serviciul militar obligatoriu a fost suspendat. Astfel, ultima încorporare a recruţilor pentru militarii în termen a fost realizată în octombrie 2006, iar pentru militarii cu termen redus, în luna iunie 2006. (CITEȘTE ȘI: MESAJUL EMOȚIONANT AL UNUI BĂIEȚEL PENTRU TATĂL SĂU RĂMAS SĂ LUPTE ÎN RĂZBOIUL DIN UCRAINA)
Cu toate acestea, pe fondul crizei din Ucraina, această suspendare poate fi ridicată în anumite condiţii. Autorităţile pot apela la mobilizarea parţială sau totală a forţelor pentru întărirea sistemului de apărare. Starea de război, de mobilizare, precum şi cea de asediu pot fi decretate de preşedintele Klaus Iohannis şi validate de Parlament. Ulterior, Ministerul Apărării (MApN) mobilizează rezerviştii de orice fel.
Legea 395/2005 prevede că, pe durata stării de război, a stării de mobilizare şi pe timpul stării de asediu, executarea serviciului militar devine obligatorie. Legislaţia prevede că sunt încorporabili cetăţenii romani, bărbaţi, cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani, care îndeplinesc criteriile pentru a executa serviciul militar. La cerere, încorporarea se poate face la cel puţin 18 ani.