Vitamina C intareste sistemul imunitar
PROTECTIE. Un regim bogat in fructe si legume proaspete actioneaza ca un scut in fata virusilor Consecinte. Un regim sarac in fructe, legume si peste ne poate imbatrani inainte de termen Alexandra Nastase In perioada sezonului rece, atunci cand organismul este expus bacteriilor si virusilor, alimentatia joaca un rol foarte important. Pentru a ne apara de agentii patogeni si pentru a ne intari sistemul imunitar, specialistii nutritionisti ne recomanda sa acordam o atentie deosebita regimului alimentar. Consumul semipreparatelor, care contin o cantitate mare de grasimi, sare si zahar asociat cu lipsa exercitiului fizic, fumatul si alcoolul, poate declansa o criza a sistemului imunitar. Consecintele acestui colaps in sistemul de aparare se manifesta prin instalarea racelilor si a gripelor repetate, a alergiilor sau a senzatiei de oboseala. Aceste dezechilibre in alimentatie pot chiar sa ne imbatraneasca prematur. Lygia Alexandrescu, nutritionist, ne-a explicat ca solutia la aceasta problema este simpla si la indemana tuturor. Asadar, pe langa hidratarea obligatorie si consumul regulat de proteine, glucide si lipide intr-o forma cat mai dietetica, este important sa avem in vedere cateva substante cu actiune la nivel imunitar. Acestea sunt: vitamina C – cele mai bune surse de acid ascorbic sunt agrisele, macesele, coacazele, capsunile, citricele, ardeiul rosu si verde, varza, rosiile si spanacul; carotenul – alimentele care contin vitamina A si beta caroten sunt produsele lactate, legumele, galbenusul si pestele; vitamina E – regimul alimentar in aceasta situatie trebuie sa contina paine din tarate de grau si de secara, grau fiert, grau incoltit, telina, spanac si, nu in ultimul rind, peste; acizii grasi omega 3 – sursele alimentare se gasesc in semintele de in, somon, cod, ton, nuci, spanac sau soia; probioticele (culturile vii de bacterii care traiesc in tractul digestiv). Acestea se gasesc in kefir, iaurt si branza proaspata de vaci.