In traditia populara, moartea nu vine niciodata neanuntata. Exista diferite semne sau vise care prevestesc moartea. Ceea ce pare paradoxal este lipsa fricii crestinului fata de moarte: el intelege venirea ei ca pe un motiv de pregatire pentru ceea ce urmeaza. Iata o parte din obiceiurile si superstitiile ce prevestesc moartea.
În vechime, se spunea ca moartea are sa vina in casa in care obiectele incep sa pocneasca. Astfel, zgomotele facute fara motiv de scaune, mese, paturi, lazi, usi, pereti, icoane, oglinzi etc. prevestesc venirea mortii. Superstitia a fost gasita in Bucovina, Moldova si Transilvania de catre etnograful Simion Florea Marian.
Spargerea fara motiv a sticlelor, farfuriilor sau stricarea altor obiecte din casa, caderea unei icoane pe neasteptate si sfaramarea ei, caderea tencuielii de pe pereti sau deschiderea usilor sunt, de asemenea, prevestitoare, mai ales atunci cand exista un bolnav in casa.
Alte semne prevestitoare sunt sunetele nefiresti ale animalelor domestice sau comportamentul lor. Se spune ca e semn rau sa miaune pisicile fara motiv sau sa moara intr-un mod imprevizibil. Un alt exemplu, destul de cunoscut si astazi, este urletul cainilor sau scurmatul la temelia casei in care se afla un bolnav. Tot semn rau este considerat cantecul cucului, al bufnitei sau al cucuvelei in imprejurimile casei, pe poarta sau intr-un pom din gradina. Cucuveaua este, in popor, numita pasarea mortilor.
Prevestitoare de moarte sunt urmatoarele vise:
Visarea de gropi sau morminte proaspat sapate, apa tulbure, lumanari stinse, oameni imbracati in vesminte negre.
Se spune ca, daca visezi ca iti cad dintii sau iti curge sange din gura, cineva din neamul tau va muri in curand.
Daca cineva viseaza ca vorbeste cu un mort si acesta il cheama la el, e semn ca in scurt timp va muri.
Daca un om viseaza ca obiectul cel mai important al meseriei sale se strica, e semn ca va muri. De exemplu, atunci cand vanatorul viseaza ca isi pierde pusca sau aceasta rugineste.