Virusul West Nile a fost confirmat în România! De unde este „pacientul zero”

Publicat: 26/07/2024 | 14:16

A fost confirmat primul caz de infectare cu virusul West Nile din acest sezon în România! Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a oferit recomandări importante pentru a ne putea feri de această afecțiune. Află, în articol, din ce zonă este „pacientul zero”.

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a anunţat că din 3 iunie, de când a început perioada de supraveghere a infecţiei cu virusul West Nile, şi până în prezent a fost confirmat un caz de infecţie în România. Este important ca oamenii să se protejeze de această afecțiune pentru că poate cauza boli neurologice fatale.

Citește și: Ce a pățit o constănțeancă, după ce a cumpărat 1 litru de lapte din Carrefour. Ce era în sticlă, de fapt

Cine este primul pacient din România infectat cu virusul West Nile

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a confirmat primul caz de infectare cu virusul West Nile din acest sezon. „Pacientul zero” este un bărbat din București și se află în grupa de vârstă 60-69 de ani.

West Nile este un virus transmis prin înțepătura de țânțar infectat și poate cauza boli neurologice la persoanele care îl contactează. De asemenea, pot fi fatale oamenilor cu sistem imunitar slăbit sau cu alte afecțiuni. Cazurile apar în timpul sezonului țânțarilor. Adică, începe vara și continuă până în toamnă.

Din păcate, nu există vaccin sau tratament antiviral specific pentru infecţia cu virusul West Nile. Totuși, INSP a precizat câteva recomandări importante. Iată ce putem face pentru a ne feri de această afecțiune!

  • evitarea expunerii la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi,
  • utilizarea substanţei chimice repelente pentru ţânţari,
  • împiedicarea pătrunderii ţânţarilor în casă (prin plase de protecţie la ferestre),
  • asigurarea în ceea ce privește desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriei,
  • îndepărtarea recipientelor de apă stătută şi a gunoiului menajer din gospodărie.

Medicii au transmis că aproximativ 80% din persoanele infectate cu virusul West Nile nu prezintă simptome. Totuși, există câteva semne care pot indica faptul că este am contactat această afecțiune. În cazul în care ne confruntăm cu febră, durere de cap și musculare sau vărsături este necesară prezentarea la spital.

Citește și: Ce au găsit anchetatorii în casa mamei lui Maricel Mihai, presupusul criminal al Marinei Gavrilă. Obiectul era ascuns într-o vitrină

This browser does not support the video element.