Virusul letal Marburg se răspândește în lume. Cum se transmite și care sunt simptomele acestuia
Virusul letal Marburg se răspândește în lume! Organizația Mondială a Sănătății a confirmat alte două cazuri de virus Marburg în Ghana. Acesta se transmite la om de la liliac, vieţuitoare considerate gazde naturale.
Virusul se răspândeşte la om prin contact direct cu fluidele corporale ale persoanelor infectate sau cu suprafeţe şi materiale contaminate, potrivit OMS.
Cele două cazuri noi au fost anunțate de un înalt oficial OMS, la două săptămâni după ce țara a raportat un focar de boală, care este asemănătoare Ebola.
La începutul lunii iulie, autoritățile din Ghana au confirmat primele două cazuri de infectare cu virusul mortal Marburg, care face parte din aceeași familie cu virusul ce provoacă Ebola și care produce o boală extrem de contagioasă.
Potrivit autorităților din Ghana, ambii pacienți au murit într-un spital din regiunea Ashanti din sudul țării. Probele preluate au ieșit pozitive la începutul acestei luni și au fost verificate de un laborator din Senegal.
Oficialii din domeniul sănătății din națiunea vest-africană spuneau că 98 de persoane erau în carantină, fiind suspecte de contact cu victimele.
Cum se transmite virusul Marburg
Boala – cunoscută anterior sub denumirea de febra hemoragică a virusului Marburg – îşi trage numele de la oraşul german unde a fost identificată pentru prima dată, în 1967, într-un laborator al cărui personal a intrat în contact cu exemplare de maimuţă verde africană aduse din Uganda.
VEZI ȘI: UN NOU VIRUS MORTAL AMENINȚĂ OMENIREA! AU FOST RAPORTATE DEJA DECESE, IAR MEDICII SUNT ÎN ALERTĂ
Acest virus din familia Filoviridae (filovirus), precum Ebola, cu care are în comun numeroase caracteristici, se transmite la om de la exemplare de liliac frugivor, vieţuitoare considerate gazde naturale ale virusului. Se răspândeşte la om prin contact direct cu fluidele corporale ale persoanelor infectate sau cu suprafeţe şi materiale contaminate, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
Focare şi cazuri sporadice au fost raportate anterior în alte zone din Africa, inclusiv în Africa de Sud, Angola, Kenya, Uganda şi Republica Democrată Congo.
Care sunt simptomele bolii provocate de virusul Marburg
Boala debutează brusc, cu febră mare, dureri de cap intense şi stare de rău. Ratele de mortalitate au variat între 24% şi 88% în cazul focarelor precedente, în funcţie de tulpina virusului şi de modul de gestionare a situaţiei, conform OMS. Deşi nu există vaccinuri sau tratamente antivirale aprobate pentru această boală, rehidratarea orală sau intravenoasă şi tratamentul simptomelor specifice cresc şansele de supravieţuire.