Virusul gripei aviare, care sperie Europa, a fost depistat la o fermă de păsări din Maramureș. Potrivit autorităților, peste 18.500 de păsări au fost sacrificate din această cauză. Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Maramureș a început incinerarea cadavrelor. (VEZI AICI: STARE DE ALERTĂ LA IAŞI! O FEMEIE A MURIT DE GRIPĂ AVIARĂ)
Aproximativ 18.700 de păsări au fost eutanasiate la o fermă din Seini, Maramureș. Dan Meseșan, administratorul fermei, spune că a anuntat autoritățile din 7 ianuarie, după ce a observat o mortalitate crescută în rândul păsărilor.
„Am observat că au apărut mortalități peste normele obișnuite, am trimis probe la laboratorul din Baia Mare, unde n-a ieșit nimic relevant, iar, ulterior, probele s-au trimis la laboratorul din București și s-a constatat, în cursul zilei de luni, suspiciune de gripă aviară, iar confirmarea a venit ieri. Acum se procedează la incinerarea cadavrelor. S-a adus un incinerator de capacitate mare și se incinerează păsările moarte”, spune el.
Administratorul spune că, din cauza virusului, au murit aproximativ 7.000 de găini, în timp ce, în mod obișnuit mor cam 2-3 găini din cauze naturale. Asta a fost ceea ce l-a determinat să ia măsuri urgente. Cadavrele sunt acum incinerate. „Asta este procedura, pentru a prevenit diseminarea bolii”, spune el.
Ferma de la Seini producea doar ouă, nu și carne pentru consum. Astfel, nu există riscul ca în magazine să ajungă la vânzare carne de pui provenită de aici. De altfel, potrivit acestuia, este puțin probabil să existe și ouă, deoarece, când a debutat boala, găinile au încetat să mai facă ouă. Pe de altă parte, toate ouăle din femă sunt acum stocate și urmează să fie incinerate odată cu cadavrele păsărilor.
„După dezinfecție și după ce buletinul de analize va arăta că nu mai există virusul, ferma va fi repopulată”, mai arată administratorul.
Virusul gripei aviare se pare că a ajuns aici adus de păsările călătoare. „Credem că virusul a ajuns aici prin culoarul de păsări migratoare, pentru că nu există vreo altă exploatare în zonă de unde să se fi contaminat. Cârdurile de păsări migratoare care au culoar pe aici este posibil să-l fi adus, prin dejecții, iar în interior poate ajunge oricum, pe pantofi sau pe haină sau pe roata mașinii, oricum poate fi adus. Posibil și prin aerul condiționat. La un virus poți să calci pe ceva și să-l aduci în interior”, mai spune el. (CITEȘTE ȘI: PESTE 42.000 DE PASARI DE LA O FERMA DIN OLANDA AU FOST SACRIFICATE DIN CAUZA GRIPEI AVIARE)
Purtătorul de cuvânt al DSVSA, Marius Sima, a precizat că situația este sub control. „Situația se află sub control, noi acționăm în scopul lichidării focarului, iar în cursul acestei după-amiezi începe incinerarea cadavrelor. Ancheta epidemiologică este în desfășurare. Carnea nu a ajuns în comerț, pentru că este o fermă de ouă, nu de carne de păsări. În plus, atunci când a debutat boala, găinile încetează ouatul. Noi facem verificările și pentru a identifica dacă mai sunt ouă la beneficiari, dar ancheta este în derulare, din primele informații nu sunt.
Deocamdată, îmbucurător este că virusul e localizat la o singură fermă. Oricum, noi ținem sub supraveghere și investigații toate fermele din jur”, a menționat el.
Prefectul de Maramureș, Nicoale Silviu Ungur, arată că e vorba de o hală, unde păsările au fost eutanasiate. „S-au luat măsuri de carantină, curățare mecanică, conform manualului de procedură. Este un plan avizat”, a menționat el.
Cu privire la modul în care a ajuns virusul în fermă, el a spus că sunt doar supoziții până acum. „Se fac doar supoziții cu privire la modul în care virusul a ajuns în hală, dar s-a observat că a venit din direcția ventilatoarelor, asta înseamnă că a venit din exterior spre interior, deci nu din cauza nutrețurilor. Poate fi vorba despre păsările migratoare. Avem doar supoziții, nu are nimeni nicio certitudine încă”, a precizat el.
Potrivit autorităților, tulpina de virus descoperită în Maramureș nu se transmite la om.