Viorica Dăncilă, despre stabilirea unui nou termen de înregistrare pentru votul din diaspora: 15 septembrie 2019
Viorica Dăncilă a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook, în care specifică faptul că, până acum, Guvernul României nu a putut da ordonanța de urgență pentru stabilirea unui nou termen- 15 septembrie 219- de înregistrare pentru votul din diaspora, „din cauza blocajului creat de președintele Iohannis”. Acest proiect va fi supus de urgență adoptării Guvernului în ședința de mâine, 12 septembrie. Până atunci, aplicația rămâne deschisă înregistrărilor.
„Autoritatea Electorală Permanentă a depus la Secretariatul General al Guvernului un proiect de ordonanță de urgență care prevede că termenul de înregistrare a cetățenilor români ca alegători în străinătate se finalizează în data de 15 septembrie 2019. Din cauza blocajului creat de președintele Iohannis, Guvernul României nu a putut da ordonanța de urgență pentru stabilirea unui nou termen de înregistrare pentru votul din diaspora, însă acest proiect de act normativ va fi supus de urgență adoptării Guvernului în ședința de mâine. În aceste condiții, conducerea AEP a luat hotărârea de a menține aplicația deschisă înregistrărilor„, a scris Viorica Dăncilă pe pagina sa de Facebook.
Marţi seară, conform www.votstrainatate.ro, s-au primit aproximativ 28.400 de cereri pentru votul la secţia de votare şi circa 29.800 de solicitări pentru vot prin corespondenţă.
Prin înregistrarea ca alegător în străinătate, cetăţeanul român cu drept de vot care se va află în străinătate în ziua votării, indiferent de motiv, solicită organizarea unei secţii de votare în localitatea şi statul unde vrea să voteze.
Prin completarea acestui chestionar, cetăţeanul român îşi exprimă dorinţa să voteze în străinătate la alegerile pentru preşedintele României din 10 şi 24 noiembrie, urmând să fie radiat pentru acest scrutin din lista electorală permanentă din România şi înscris în lista electorală permanentă din străinătate.
Va fi înfiinţată o secţie de votare dacă se înregistrează cu opţiunea pentru vot la secţiile de votare cel puţin 100 de cetăţeni din aceeaşi localitate sau grup de localităţi, conform legii.
Cetăţeanul român cu drept de vot care locuieşte în străinătate şi deţine documente valabile de şedere din partea statului respectiv solicită transmiterea prin poştă a documentelor de vot la adresa sa de corespondenţă, pentru a se putea înregistra ca alegător prin corespondenţă.
Completând chestionarul, cetăţeanul român îşi exprimă dorinţa să voteze prin corespondenţă la alegerile prezidenţiale, urmând să fie radiat pentru acest scrutin din lista electorală permanentă din România şi înscris în lista electorală permanentă pentru votul prin corespondenţă.