CNSAS a dat publicității, ieri după-amiază, un document care atestă că Viorel Cataramă nu a fost ”lucrător al Securității” în perioada regimului comunist. Totuși, Viorel Cataramă este etichetat drept ”sursă de informații”, iar omul politic a luat atitudine, într-un LIVE pe pagina sa de socializare.
Perioada anterioară Revoluției din decembrie `89 a fost una a intervențiilor abuzive în viața unor oameni care, fără a dori să colaboreze cu regimul comunist, au fost urmăriți, ascultați și priviți ca simple ”obiecte” însuflețite de care Securitatea se putea folosi după bunul plac. În astfel de condiții, după căderea regimului dictatorial al lui Nicolae Ceaușescu, foarte multe personalități au avut de suferit la nivelul imaginii, fiind acuzate că au colaborat cu Securitatea. Dar această ”colaborare”, interpretabilă, de altfel, devine o adevărată piatră de moară legată la piciorul cuiva care, oficial, nu este considerat ”lucrător al Securității”. Eticheta de ”sursă de informații” cântărește greu, iar Viorel Cataramă a ținut să își exprime punctul de vedere referitor la acest subiect.
Candidatul partidului Dreapta Liberală la prezidențiale, Viorel Cataramă, a spus – joi seara, la B1 TV – despre ”probele” că a fost informator al Securității că “acele hârtii sunt falsuri”. „Este o hârtie care m-a bucurat foarte mult. Cine are interesul să lanseze știri false? Asta înseamnă că am ajuns să contez, să se teamă de mine. Acele hârtii sunt falsuri. Am lucrat în comerțul exterior. Pot fi niște rapoarte se de serviciu, pe care le-am semnat cu numele real. Acestea se depuneau la secretariat, nu știu unde ajungeau. Aceste atacuri fâsâite arată că Dreapta Liberală începe să conteze”, a declarat Viorel Cataramă. Astăzi, Viorel Cataramă a susținut conferință de presă în timpul căreia a dorit să ”facă lumină” în ceea ce privește așa-zisa ”colaborare cu Securitatea”.
La începutul intervenției LIVE, Viorel Cataramă a ținut să precizeze că a solicitat CNSAS să aibă acces la dosarul în baza căruia s-a emis o ”adeverință” referitoare la persoana sa, numai că a avut parte de o surpriză de proporții. Nu există un dosar.
”Această adeverință spune, clar, că nu am fost nici colaborator, și nici angajat al fostei Securități. Deci, practic, este un certificat de bună purtare. Acest certificat de bună purtare a fost făcut și întocmit în acest fel încât opinia publică și presa să perceapă că eu am fost informator. Se specifică în această adeverință că am avut trei nume conspirative. (…) Am fost astăzi la Consiliu (n, red. – CNSAS) și am solicitat să văd dosarul în baza căruia s-a emis această adeverință și, mai ales, documentele în baza cărora s-a emis preambulul, neuzual, dar existent. Și am constatat următoarele. Viorel Cataramă nu are dosar la Consiliu. Viorel Cataramă nu a semnat niciun angajament la Securitate. Ce s-a publicat reprezintă fragmente din dosarul unui cetățean olandez (…), partener al Tehnoforestului, în anii `80, și proprietarul firmei (…), firmă la care eu am fost angajat în 1988 și 1989. Am constatat că aceste documente sunt falsuri. Nu reprezintă scrisul meu. Nu au nicio legătură cu scrisul meu, eu întotdeauna am scris cu caractere drepte. Tot ce vă arăt (n. red. – documentele poregătite de Viorel Cataramă) este cu ștampila Consiliului. Documentul semnat cu ”W” are cu totul și cu totul alt scris, cu alte caracteristici, nu-mi aparține. Unul dintre documentele semnate cu ”Voicu” este cu un alt scris decât al meu, nu are nicio legătură cu scrisul meu”, a declarat Viorel Cataramă în intervenția LIVE de pe pagina de socializare.
Viorel Cataramă consideră că această campanie prezidențială nu a fost altceva decât o ”risipă de bani publici”, candidații nereușind să convingă, preferând doar să dea declarații fără acoperire. Nu au fost soluții concrete de încurajare a munci, deficitul bugetar fiind din ce în ce mai mare. Se plătesc salarii și pensii speciale, plus ajutoare speciale pentru persoane apte de muncă. ”Nimicirea sectorului privat” este o realitate, a declarat Viorel Cataramă. Candidatul la alegerile prezidențiale spune că foarte multe subiecte importante sunt evitate, în timpul campaniei, insistându-se doar asupra unor teme care nu au o relevanță în contextul social actual.