Vinurile lui Ceausescu, tinute „sub lacat” de un deputat de Bacau, nou intrat in Parlament
El este actionar cu 71,74 la suta la SC Vinalcool SA Bacau, ce adaposteste o impresionanta cantitate de vinuri pregatita pentru Ceausescu, de o mare valoare, si care acum zac in depozitele societatii. In acte, valoarea totala la zi a participatiunilor deputatului se ridica la 1.090.698,8 lei. Cu toate acestea, practic, in prezent, Vinalcool SA Bacau a ajuns o societate moarta. Administratorul societatii, Lucian Ciubotariu, mai spera sa faca un ban bun de pe vanzarea terenului de 2,6 hectare pe care se afla cladirile societatii.
Vinalcool SA a fost construita in 1969 si pana in 1989, societatea producea cantitati importante de vinuri destinate exportului. In perioada 1990-2002, si-a redus productia pe fondul scaderii ofertei si a ofensivei mafiei alcoolului, care a adus pe piata produse ieftine, contrafacute. Din fabrica Vinalcool de altadata au mai ramas niste cladiri in ruine si terenul. „Vinalcool este o fabrica moarta. Nu mai produce de 10-11 ani. Am facut credit in banca sa platesc ultimele datorii de 64 de miliarde de lei. Au mai ramas terenul si cladirile. De pe terenul de 2,6 hectare sper sa obtin vreo 10 milioane de euro. Dar preturile in imobiliare nu mai sunt asa de bune”, spune Lucian Ciubotariu.
200 de euro sticla de vin
De aproape trei decenii peste vinurile care zac in subsolurile Vinalcool s-a asternut praful. Este vorba despre aproximativ 170.000 de sticle de vin rosu(Merlot si Cabernet), si alb (Aligote si Feteasca), multe dintre ele din lotul destinat lui Ceausescu si suitei sale. Evident, vinurile nu au un pret pentru toate buzunarele, cea mai ieftina sticla fiind de 200 de euro, iar cea mai scumpa poate ajunge la 300 de euro.
Vinurile reprezinta de fapt singura avere a societatii, aflata acum in proces de reorganizare, si tocmai de aceea au fost pastrate cu mare grija si nu multa lume a gustat din ele.”Am avut in vinoteca sortimente care au fost apreciate foarte mult de cuplul Ceausescu, si care au ramas multa vreme blocate, deoarece erau pastrate doar pentru cei doi cand veneau la vinatoare in judet. Cind auzeam ca vin la Pralea, nici nu trebuia sa ne spuna cineva, ca noi si trimiteam vinul”, spune directorul Dan Mandrea. Fostului presedinte ii placea un Sauvignon din podgoria Zeletin din productia anului 1975 si un Merlot din anii 1984-1985. Pe vremea aceea existau doar trei persoane care aveau voie sa coboare in vinoteca. Si asta, abia dupa ce fusesera verificate in prealabil de Securitate. Cind venea Ceausescu la Pralea, Vinalcool asigura inclusiv apa potabila cu o cisterna care era pazita de directorul firmei.
Florin Craciun