Pentru creștinii ortodocși azi, ultima vineri din Postul Mare, este una esențială din multe puncte de vedere. Cel mai important însă este de departe cel spiritual. Și asta pentru că Vinerea Mare reamintește de ziua în care Mântuitorul a fost răstignit şi a murit pe cruce. Din iubire şi respect pentru că unicul Fiu al Lui Dumnezeu și-a dat viața pentru oameni în urmă cu mai bine de 2.000 de ani, credincioșii sunt sfătuiţi să respecte anumite reguli în această zi sfântă.
Se spune că cine ţine post negru în Vinerea Patimilor, Vinerea Seacă sau Vinerea Neagră va avea parte de spor şi sănătate. O tradiție păstrată din cele mai vechi timpuri spune că în Vinerea Mare nu trebuie să consumăm urzici şi nici oţet. Explicația e simplă: când Iisus era pe cruce, El a fost lovit cu urzici, iar rănile Sale i-au fost udate cu oţet.
De asemenea, astăzi e important ca oamenii să meargă la biserică, pentru că urmează să aibă loc Prohodul Domnului. Preoţii împreună cu oamenii înconjoară biserica de trei ori şi se trece pe sub Sfântul Epitaf, care este o icoană pictată pe pânză, ce reprezintă punerea în mormânt a Domnului Iisus.
Pentru sănătatea, bucuria şi liniştea familiei este bine să se ţină cont de aceste lucruri, iar anul bun va fi. Astfel, din vechime în această zi nu se fac activităţi la câmp şi se spune că tot ce se seamănă nu rodeşte, ziua fiind numită şi Vinerea Seacă. În plus, nu se spală, nu se coase, nu se face curăţenie şi nici nu se merge la frizer. O altă tradiţie spune că dacă în Vinerea Mare va ploua anul va fi mânios, iar dacă nu va ploua, nu va fi roditor.
Sunt veşti bune pentru cei curajoşi, care vor să se scufunde în apă rece de trei ori, despre care se spune că vor fi sănătoşi tot anul. Alţi oameni afumă casa cu tămâie ca să fie ferite de duhuri rele.