Și în luna august vremea rămâne una capricioasă și se situează la extrem. În timp ce o parte din țară se topește sub temperaturi caniculare, în alte zone precipitațiile abundente, grindina și furtunile fac ravagii. În acest context, meteorologii au emis mai multe avertizări meteo. Ce zone sunt afectate și unde va ploua?
Finalul acestei săptămâni este unul al extremelor. Vineri, 9 august, un front atmosferic va aduce averse și furtuni la munte și în unele zone din nordul, centrul și nord-estul țării, iar pe spații mai restrânse și în sud. Astfel, în aceste zone, se va înregistra o răcorire ușoară, dar și precipitații abundente, grindină și vijelii. De asemenea, în același timp județele din sudul țării sunt chinuite de caniculă.
(CITEȘTE ȘI: Meteorologii Accuweather au modificat prognoza. Anunță o lună august ISTORICĂ în România)
Așa cum spuneam, vineri, capătul unui front rece va traversa România, în special regiunile nordice. În fața frontului, va pătrunde o masă de aer mai umed, creând condiții de instabilitate atmosferică temporar accentuată. Astfel, începând cu această după-amiază, riscul de furtuni este ridicat, mai ales la munte și în Maramureș, Transilvania, Moldova și nordul Munteniei. Se anunță precipitații abundente și grindină.
De asemenea, în acest context, Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare de tip cod galben de instabilitate atmosferică. Avertizarea este valabilă în intervalul 9 august, ora 12 – 9 august, ora 21 și vizează cea mai mare parte a Moldovei, vestul și sud-vestul Transilvaniei.
„În intervalul menționat în cea mai mare parte a Moldovei, vestul și sud-vestul Transilvaniei și local la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii, cu rafale de 60…70 km/h și pe arii restrânse grindină. Cantitățile de apă vor fi de 15…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp. Astfel de fenomene vor fi pe arii restrânse și în restul teritoriului”, anunță meteorologii.
Însă, cum spuneam, luna august este una a extremelor, iar în același timp meteorologii au mai emis și o avertizare cod galben de caniculă și disconfort termic, ce vizează sudul țării. Avertizarea este valabilă pentru ziua de 9 august.
„În cursul zilei de vineri, în sudul Olteniei și sud-vestul și centrul Munteniei va fi caniculă și disconfort termic, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi de 35…37 de grade”, mai spun metrologii.
Deși meteorologii anunță perioade cu precipitații abundente și o răcorire a vremii, luna august va aduce în continuare temperaturi caniculare, greu de suportat. Administrația Națională de Meteorologie a emis prognoza meteo pentru următoarele săptămâni, iar a doua jumătate a lunii august, dar și prima parte a lunii septembrie vine cu temperaturi extreme.
Săptămâna 12 august – 19 august
În această săptămână, temperaturile vor fi mai ridicate decât normalul în aproape toată țara, mai ales în sud-vest. Va ploua mai puțin decât de obicei, în special în zonele montane.
Săptămâna 19 august – 26 august
Temperaturile vor fi mai mari decât cele obișnuite în majoritatea regiunilor, în special în sud și sud-vest. Ploile vor fi mai puține în vest, nord-vest și la munte, iar în restul țării vor fi aproape de normal.
Săptămâna 26 august – 02 septembrie
Va fi mai cald decât de obicei în toată țara, în special în sud și sud-vest. În vestul țării, va ploua puțin mai puțin decât normal, iar în restul țării ploile vor fi apropiate de media obișnuită.
(VEZI ȘI: România nu scapă de caniculă! Cod galben: ce temperaturi ne vor „topi” sub soare în curând)