Vârful episodului de vreme rea pe care îl traversează România va avea loc abia în această seară, avertizează ministrul Mediului, Tanczos Barna.
O ședință extraordinară a Comitetului Ministerial pentru Situații de Urgență a fost convocată și toate echipajele de intervenție ale Administrației Naționale Apele Române au fost plasate în alertă, în colaborare cu echipele de intervenție ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență.
”Vârful acestei perioade de vreme rea, a acestor furtuni, acestor vijelii și cantitățile de apă vor fi semnificative în anumite regiuni. Cele mai afectate regiuni sunt județele Gorj, Hunedoara, Vâlcea și Sibiu.
În această noapte, pe anumiți afluenți ai Râului Jiu și Râului Olt, poate exista chiar un cod roșu de avertizare. De aceea, noi am informat și în județele respective, am cerut precauție maximă.
Am văzut și ieri ce se poate întâmpla în anumite orașe dacă vremea rea dărâmă copaci și sunt afectate anumte infrastructuri și am cerut vigilență maximă, pregătire maximă pentru a preveni orice catastrofă în anumite zone.
Putem fi martorii unor inundații, scurgerile de pe versant pot fi extrem de periculoase în anumite regiuni limitate, dar și vijelia și furtunile pot genera foarte multe probleme. De aceea, trebuie să fim precauți, trebuie să fim pregătiți.
Vom emite, cu siguranță, în cazul în care prognozele arată astfel de evenimente potențiale, vom emite pentru acele zone limitate Cod roșu de furtună sau Cod roșu de inundații”, a declarat ministrul Mediului la Antena 3.
VEZI ȘI: ALERTĂ METEO! VREMEA SE SCHIMBĂ RADICAL. ROMÂNIA, LOVITĂ DE VIJELII ȘI GRINDINĂ
Meteorologii au extins zona avertizărilor pe aproape întreg teritoriul ţării, excepţie făcând unele regiuni din vest. Potrivit acestora, episoadele de vreme rea vor fi cele mai frecvente în Oltenia, vestul şi nord-vestul Munteniei, sud-vestul Transilvaniei şi local în Carpaţii Meridionali, acolo unde instabilitatea atmosferică va fi accentuată, iar în intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, se vor înregistra cantităţi de apă de 50 – 90 l/mp. Mai ales după-amiaza şi seara, cu precădere în jumătatea sudică a Olteniei şi în sud-vestul şi centrul Munteniei, vor fi perioade în care se vor semnala şi vijelii puternice (viteze de 75 – 90 km/h), grindină şi frecvente descărcări electrice.
În plus, specialiştii ANM au emis o prognoză specială pentru municipiul Bucureşti unde, cu precădere în orele serii, vor fi perioade în care se vor semnala vijelii puternice (viteze de 65 – 80 km/h), frecvente descărcări electrice, averse torenţiale (cantităţi de apă ce vor depăşi 10 – 20 l/mp şi, izolat, 30 l/mp) şi posibil grindină. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 27 de grade, iar cea minimă va fi de 14 – 15 grade.