Vremea își face de cap în țara noastră, în perioada ce urmează! După ciclonul Boris, care a făcut prăpăd în multe localități de la noi, își face apariția furtuna Ashley. Se va simți un val de aer polar în zilele următoare, iar valorile termice vor scădea brusc de la o zi la alta. Întregul continent va fi cuprins de un val de aer rece, care vine dinspre vest spre est. Când va ajunge furtuna în România?
Vremea va fi tot mai capricioasă în zilele următoare, pe teritoriul țării noastre. După ciclonul Boris, care a făcut ravagii și a distrus tot ce i-a stat în cale pe meleagurile noastre, vine furtuna Ashley. Boris a venit la pachet cu ploi torențiale, urmate de inundații catastrofale pentru multe localități de la noi. Se pare că întregul continent va fi luat pe sus de către furtuna Ashley care vine cu un val de aer polar. Temperaturile vor scădea brusc, de la o zi la alta.
Această furtună va cutreiera Europa din vest spre est. Urmează vânt puternic, cu rafale de peste 100 – 120 km/h, schimbări bruște de temperatură de la o zi la alta, averse, vijelii și ninsori în zonele de munte. Duminică va ajunge furtuna și-n România. Valorile termice vor scădea brusc, iar diferența se va simți.
De la zilele însorite, călduroase, de 30-33 de grade Celsius vor urma zile cu temperaturi cuprinse între 18 – 25 de grade. Va ploua, vântul va bate cu putere și va fi intens. Se așteaptă ca meteorologii din toate țările din Europa să emită avertizări meteo de vreme extremă, potrivit antena3.ro
CITEȘTE ȘI: Se întoarce vara în România. Pe ce dată exactă revin căldurile, potrivit meteorologilor Accuweather
În România, vremea se va răci considerabil în următoarea perioadă. Iată cum va fi vremea în următoarele zone din țară:
Banat: În primele două zile media maximelor termice va fi de 27 de grade, în ziua de 25 septembrie aceasta va scădea cu 3…4 grade, apoi vor urma două zile de încălzire mai intensă, astfel că, în jurul datei de 27 septembrie, media va atinge 30 de grade. În continuare, până la sfârșitul lunii septembrie se va răci semnificativ, apoi regimul termic diurn va fi în general în creștere, iar media maximelor termice va urca treptat de la 18, la aproximativ 23 de grade. Minimele termice vor fi în general în creștere în prima săptămână, iar media lor va ajunge să se situeze în jurul a 16 grade.
Între 29 septembrie și 2 octombrie aceasta va scădea accentuat, apoi va crește din nou, de la 7…8 grade, la început, până la 9…11 grade la finalul intervalului de prognoză. În prima săptămână vor fi averse în zilele de 24 și 25 septembrie, precum și în 28 și 29 septembrie. În cea de a doua săptămână condițiile de ploaie se vor reduce.
Crișana: În prima săptămână temperaturile maxime vor avea variații semnificative. Cele mai mari maxime se vor atinge în jurul datei de 27 septembrie când media lor va fi de 28…29 de grade, iar cele mai mici în 29 septembrie, când aceasta va fi de 18…19 grade. În cea de a doua săptămână se va încălzi treptat, astfel că la sfârșitul intervalului de prognoză maximele termice vor fi în medie de 21…23 de grade.
Minimele termice vor fi în creștere, de la o medie de 10 grade în prima dimineață, până la 16 grade în 28 septembrie, în următoarele 3 nopți vor scădea treptat, dar semnificativ, cu 8…9 grade, apoi vor crește ușor, dar media nu va mai depăși 10…12 grade. Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată în intervalele 24 – 25 septembrie și 28 – 30
septembrie.
Transilvania: Media zilnică a temperaturilor maxime se va situa în jurul valorii de 25 de grade în primele patru zile, în următoarele două va crește cu 3…4 grade, apoi va scădea accentuat, astfel că în ultima zi a lunii septembrie media pe întreaga regiune se va situa în jurul valorii de 16 grade. În zilele care vor urma se va încălzi ușor și treptat, iar spre finalul intervalului de prognoză maximele termice vor atinge în medie 20…22 de grade.
Media minimelor termice va fi în creștere, de la 8 grade în prima zi, până spre 12…13 grade la finalul primei săptămâni. În următoarele 3 nopți va scădea cu până la 6…7 grade, apoi va crește ușor și treptat și la finalul intervalului va atinge 7…9 grade. Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată în jurul datei de 25 septembrie și între 28 și 30 septembrie. În prima săptămână din luna octombrie condițiile de ploaie vor fi reduse.
Maramureș: Până spre sfârșitul primei săptămâni regimul termic al vremii va fi în general în creștere și se va resimți mai ales la valorile minime, a căror medie va crește de la 10 la 14…15 grade; media maximelor termice va avea variații între 24 și 28 de grade. În următoarele trei zile se va răci accentuat, media maximelor va scădea cu 11 grade, iar a minimelor cu 9 grade. În intervalul care va urma valorile termice vor crește ușor și treptat, dar media lor nu va mai depăși 21…22 de grade în cazul maximelor și 9…10 grade în cazul minimelor. Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată în jurul datei de 25 septembrie și între 28 și 30 septembrie. În prima săptămână din luna octombrie condițiile de ploaie vor fi mai reduse.
Moldova: Până în data de 28 septembrie temperaturile vor crește ușor și treptat, media maximelor de la 26 la 29 de grade, iar a minimelor de la 11 la 16 grade. În următoarele două-trei zile se va răci accentuat, cu mai mult de 10 grade în cazul maximelor termice și cu aproximativ 8 grade în cazul minimelor. În zilele care vor urma vremea se va încălzi ușor și treptat, dar media temperaturilor maxime nu va mai depăși 22…23 de grade, iar a minimelor 11…12 grade. Vor fi averse în jurul datei de 25 septembrie și între 29 septembrie și 1 octombrie, apoi probabilitatea va scădea.
Dobrogea: Temperaturile vor crește treptat până spre sfârșitul primei săptămâni de prognoză; media maximelor de la 25 la 28 de grade, iar a minimelor de la 14 la 18 grade. În următoarele trei zile se va răci, cu 8…9 grade, apoi atât maximele, cât și minimele termice vor urca ușor, media maximelor până la 23…24 de grade, iar a minimelor spre 13…14 grade. Probabilitatea mai mare pentru averse va fi spre finalul lunii septembrie și la începutul lunii octombrie.
Muntenia: Media zilnică a temperaturilor maxime va fi de 27…28 de grade în primele patru zile, în următoarele două va crește cu 3…4 grade, apoi va scădea accentuat, astfel că în ultima zi a lunii septembrie și în prima a lunii octombrie media pe întreaga regiune se va situa în jurul valorii de 19 grade. În zilele care vor urma se va încălzi ușor și treptat, iar spre finalul intervalului de prognoză maximele termice vor atinge în medie 23…25 de grade.
Media minimelor termice va fi în creștere, de la 11 grade în prima zi, până spre 15…16 grade în ultimele dimineți ale primei săptămâni. În următoarele 3 nopți va scădea cu până la 7…8 grade, apoi va crește ușor și treptat și la finalul intervalului va atinge 10…11 grade. Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată în jurul datei de 25 septembrie și între 29 septembrie și 1 octombrie.
Oltenia: Până spre sfârșitul primei săptămâni regimul termic va fi în general în creștere; media maximelor termice de la 27 la 31 de grade și a minimelor de la 10 la 15 grade. În următoarele 3 zile se va răci accentuat, media maximelor cu 12…13 grade, iar a minimelor cu 7…8 grade.
În intervalul care va urma valorile termice vor crește ușor și treptat, dar media lor nu va mai depăși 24…25 de grade în cazul maximelor și 10…11 grade în cazul minimelor. Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată în jurul datei de 25 septembrie și între 28 și 30 septembrie. În prima săptămână din luna octombrie condițiile de ploaie vor fi mai reduse.