Vine depresia de iarnă! Cum se manifestă și ce putem face pentru a scăpa de ea. Specialiștii trag un semnal de alarmă

Publicat: 31/10/2024 | 14:03
Ce este depresia de iarnă /Foto: Pixabay

Depresia de iarnă este reală și produce probleme adevărate, atrag atenția medicii. Pe măsură ce iarna se apropie și orele de lumină devin tot mai puține, persoanele care sunt predispuse la depresia sezonieră o simit ca pe o lipsă de confort și incapacitate de concentrare. Cei care suferă de tulburarea afectivă sezonieră au de obicei episoade de depresie care încep toamna și se ameliorează primăvara sau vara. Cum poate să fie combătută depresia de iarnă?

Deși nu multă lume cunoaște acest concept, depresia de iarnă este cât se poate de reală și afectează din ce în ce mai multe persoane. Tulburarea afectivă sezonieră este un tip de depresie care apare la sfârșitul toamnei și iarna și care este cauzată de lipsa luminii solare. Specialiștii au tras un semnal de alarmă asupra acestei afecțiuni și spun cum se poate combate depresia de iarnă.

(CITEȘTE ȘI: Lovitură de teatru! Fiica lui Ioan Crișan a încercat să dea un ”tun” de 2,5 milioane de euro înainte să fie arestată!)

Depresia de iarnă

Faptul că zilele sunt mai scurte și nopțile mai lungi în timpul toamnei și iernii poate perturba un ceas de 24 de ore din interiorul corpului nostru numit ritm circadian. Acest ceas reglează mai multe procese corporale și este influențat de ciclul zi-noapte, potrivit expertul în ritm circadian Joseph Takahashi. Depresia de iarnă vine la pachet cu o lipsă de confort și cu incapacitatea de concentrare.

Specialiștii spun că îngrijirea sănătății este esențială pentru a face față tulburării afective sezoniere, dar există și alte metode prin care depresia de iarna poate să fie combătută sau ameliorată. Una dintre cele mai frecvente practici este terapia cu lumină. Acesta este tratamentul de bază pentru tulburarea afectivă sezonieră.

Concret, terapia cu lumină presupune expunerea la un corp luminos de cel puțin 10.000 de lux (n.r. luxul este o unitate de măsură pentru intensitatea nivelului de lumină), timp de cel puțin 30 de minute.

„Există două moduri în care o cutie de lumină ajută în cazul tulburării afective sezoniere. În primul rând, imitarea luminii exterioare corectează ceasul intern dereglat de zilele mai scurte din timpul iernii. Un alt mod este prin creșterea nivelului de serotonină, o substanță chimică a creierului implicată în echilibrarea dispoziției”, spune specialistul.

De asemenea, este important de știut că exercițiile fizice funcționează ca un stimulent al dispoziției. Asta pentru că după ele se eliberează substanțe chimice precum serotonina și endorfinele, care ne fac să se simțim mai bine și ajută la eliminarea stresului. Chiar și o activitate care nu necesită mare efort, cum ar fi o plimbare vioaie de 10-15 minute, poate îmbunătăți simptomele depresive.

(VEZI ȘI: Guvernul a făcut anunțul! Celule de criză pentru românii din Spania afectați de inundații)

This browser does not support the video element.