Potrivit unui studiu, 43% dintre romanii care locuiesc la orase au obiceiuri alimentare nesanatoase de sarbatori.
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi a demarat campania de informare a publicului larg cu privire la selectarea alimentelor de pe masa imbelsugata din zilele de Craciun si Anul Nou, intitulata „Vin sarbatorile, nu Sfarsitul Lumii! Stop exceselor alimentare!”. In acest sens, medicul a publicat pe site-ul sau, www.doctormenci.ro, sfaturi utile de sarbatori.
# Mancati putin si des
Problemele digestive si hipertensiunea sunt cele mai frecvente probleme de sanatate care tulbura linistea romanilor de sarbatori. Potrivit medicilor, aceste neplaceri pot fi evitate prin cumpatare si mentinerea unui echilibru al caloriilor. „La masa de Craciun trebuie sa tineti cont si de faptul ca unii au tinut post, iar consumul brutal de astfel de mancaruri indigeste, acompaniate de alcool in exces, poate declansa crize pancreatice acute extrem de periculoase sau indigestii, care pot strica usor sarbatoarea. Masa de Craciun trebuie abordata cu mare cumpatare, impartind bucatele in reprize mici si dese, cu pauze de plimbare in aer curat. In incaperea in care luam masa in niciun caz nu trebuie sa fumam! Pentru orice eventualitate este indicat sa folosim suplimente alimentare digestive pe baza de enzime si saruri biliare. De asemenea, se recomanda consumul de ananas crud pentru usurarea digestiei”, spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.
# Selectati alimentele greu digerabile
Pentru a evita asocierea alimentelor grele care pot fi periculoase pentru stomac si ficat, cel mai bine este sa faceti pauze intre consumul de specialitati si sa selectati cu atentie produsele. „Incercati sa consumati un singur fel de mancare o data, dupa care luati o pauza. Nu infulecati, nu va grabiti, mestecati, mai ales acum, indelung mancarea, pe care nu o stropiti din abundenta cu alcool. Abtineti-va de la fumat. Cand va asezati la masa trebuie sa fiti odihniti, creati o ambianta placuta de calm si armonie, cu muzica de calitate specifica sarbatorilor”, mai spune prof. dr. Mencinicopschi.