Viitoarele bone vor face cursuri de formare profesionala
Nu oricine va mai putea deveni bona in Romania. Pentru a evita neplacerile cu care s?au confruntat multi parinti cand si-au lasat copiii in grija unor dadace batause, mincinoase si iresponsabile, viitoarele „mamici de schimb” vor fi testate psihologic si pregatite sa exercite meseria de bona cu profesionalism. In curand, statul va tine o evidenta a dadacelor elaborand un Registru care va cuprinde datele lor. Asta numai dupa ce doritoarele vor trece testele psihologice si vor absolvi cu brio cursurile de formare profesionala. Practic, dupa testul psihologic, potentialele guvernante vor face 120 de ore de teorie si alte 240 de ore de practica, timp in care vor invata sa-i acorde micutului primul ajutor in caz de nevoie, sa cunoasca regulile de bune maniere astfel incat sa-i ofere o educatie foarte buna. In paralel cu pregatirea viitoarelor bone vor fi instruiti si 100 de supervizori care vor supraveghea activitatea dadacelor profesioniste prin vizite la domiciliu. Vezi pe www.cancan.ro cum iti poti testa potentiala dadaca astfel incat sa o alegi pe cea mai potrivita pentru copilul tau. Alte conditii care se impun „parintilor” profesionisti: – Sa aiba peste 18 ani, dar sa nu depaseasca varsta pensionarii; – Sa aiba o stare de sanatate foarte buna dovedita de medicul de familie; – Sa nu fi avut probleme cu legea.
Cum iti testezi bona
Ca sa te asiguri ca ii aduci micutului cea mai potrivita „mama de schimb” trebuie sa o supui unor teste in prealabil. Dupa parcurgerea CV-ului, trebuie sa-i ceri sa-ti detalieze experientele anterioare pe care le-a avut in ingrijirea copiilor. Iata ce intrebari ar fi bine sa-i pui la prima intalnire cu dadaca astfel incat, sa nu stai cu teama ca il cearta, il bate, il maltrateaza, il tine nemancat, il pedepseste sau pur si simplu, este neandemanatica.
De ce ai ales sa fii bona?
– Raspunsul corect la aceasta intrebare este: „din iubire fata de copii”. Daca femeia spune ca a ales aceasta meserie doar pentru ca ii ofera un trai decent, atunci este foarte probabil ca ea sa nu se implice foarte mult in educatia copilului.
Care crezi ca sunt calitatile necesare pe care ar trebui sa le ai ca sa fii o „mama de schimb” foarte buna?
– Raspunsul corect la aceasta intrebare este: „rabdarea, placerea de a comunica si de a construi jocuri interactive care sa dezvolte vizibil inteligenta copilului”. Un raspuns incorect este: „m-am nascut cu instinct matern si ma pot impune foarte bine”. Oamenii care iti pun in evidenta latura dominatoare nu pot relationa corect cu micutii.
Cum iti imaginezi o zi obisnuita petrecuta cu copilul meu?
– Raspunsul corect la aceasta intrebare este: „Hranirea copilului de cel putin trei ori pe zi, imbaiere, plimbare, ingrijire si supraveghere permanenta, program de joaca in cadrul caruia ii creez jocuri constructive, program de somn”. In cazul in care iti spune ca nu respecta programul de somn daca el nu vrea, inseamna ca iti va neglija micutul.
Cum il vei invata bunele maniere?
– Raspunsul corect la aceasta intrebare este: „Cand cineva ii da ceva, il invat sa spuna „multumesc”, il invat sa se adreseze politicos”.Daca iti spune ca il invata sa dezvolte o atitudine impunatoare, insemana ca nu-ti va invata bine copilul.
Cat conteaza pentru tine punctualitatea?
– Raspunsul corect la aceasta intrebare este: „Punctualitatea este un detaliu care conteaza foarte mult pentru ca numai asa pot sa duc la bun sfarsit misiunile si obiectivele pe care le am.” Un raspuns de genul „Nu prea reusesc sa ajung la timp, dar nu este nicio problema, am experienta suficienta cat sa fac fata cerintelor”, trebuie sa te duca cu gandul ca nu te poti baza pe o astfel de bona.
Ce ai face daca s-ar ineca cu mancare?
– Raspunsul corect la aceasta intrebare este: „ Aplec copilul cu fata-n jos. Ii aplic patru lovituri pe spate, mai jos de omoplati, iar daca imediat nu scuipa restul de mancare, ma pun in spatele lui, imi fixez mana stransa in zona sternului, iar cu cealalta apas de mai multe ori consecutiv, pana cand restul de mancare iese afara. Imediat cum am sansa, chem si o ambulanta”. Daca raspunsul ei este: „Astept sa vina salvarea pentru ca cel mai bun ajutor il poate primi de la specialist” este clar ca viata copilului tau va fi pusa in pericol sub supravegherea dadacei.
Crezi ca exista aspecte familiale care te-ar putea impiedica sa-ti desfasori foarte bine meseria de bona?
– Raspunsul corect la aceasta intrebare este: „Nimic nu ma poate impiedica sa fac ceea ce-mi place cel mai mult, adica sa lucrez cu copiii. Sotul meu are si el un serviciu care il solicita multe ore, iar copiii sunt mari, asezati la cesele lor.” Daca iti spune: „Am copiii inca mici si va trebui sa fiu alaturi de ei atunci cand se imbolnavesc”, inseamna ca oricand ai putea fi pus in situatia de a o inlocui.
Important! Cere si parerea altor persoane cand faci o asemenea alegere. Prezinta-le viitoarea dadaca si vecinilor, oricaror persoane importante din familia ta, colegilor si prietenilor de joaca ale prichindelului, profesorilor sau educatorului etc.