Viaţa lor pare desprinsă din filmele de acţiune. Ei sunt „vânătorii” de bombe

De: Cancan
Publicat: 16/10/2017 | 00:00

Echipa Pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Catargiu” al judeţului Ialomiţa este alcătuită din Marius Neagîrnac, devenit recent şi şeful de echipaj, Laurenţiu Tudor, Cristian Cazacu şi Marian Ursea. Meseria lor este de a descoperi, ridica şi distruge bombe.

Chiar dacă pentru cei mai mulţi dintre noi pare greu de crezut că există oameni antrenaţi să lupte cu pericolul până la acest nivel, pirotehniştii din cadrul ISU Ialomiţa susţin că pentru ei totul a devenit floare la ureche. (CITEŞTE AICI: Povestea cutremurătoare a unui bogătaş din Lugoj. L-a visat pe Arsenie Boca, şi-a donat întreaga avere şi…)

„Nu ne este frică de absolut nimic. Ne-am obişnuit. În timp, înveţi să înfrunţi orice. Pericolul? El apare la tot pasul, însă trebuie să fii curajos şi să-i ţii piept. Iar noi avem puterea asta. Pentru noi, a devenit deja o obişnuinţă ceea ce facem la serviciu”, spune militarul Marius Nagîrneac, şeful pirotehniştilor din cadrul ISU Ialomiţa, pentru CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA.

Săteanul care bătea porumbul cu bomba

O zi obişnuită, la „birou”, pentru Laurenţiu Tudor

Bombele pe care cei patru bărbaţi curajoşi le distrug sunt ascunse în pământul ars de soare al Bărăganului de aproape 100 de ani. Nu sunt dispozitive cu fire şi ceas electronic, aşa cum apar la televizor, ci proiectile de artilerie sau obuze, pe care soldaţii care au mărşăluit în Primul Război Mondial sau Al Doilea Război Mondial pe aceste meleaguri le-au transportat cu ei, cu scopul de a-şi doborî inamicii.

Studiile istorice au scos la iveală că o legătură a frontului dintre Vest şi Est a tăiat Ialomiţa de la un capăt la altul. Iar în tranşeele pe care soldaţii le-au săpat au ascuns şi armamentul din dotare, compus în mare parte din obuze. După atâta amar de timp, bombele ies la suprafaţă atunci când oamenii care şi-au ridicat gospodării pe pământul în care au fost tranşeele se apucă de lucru prin curţi. (NU RATA, AICI: A descoperit o teorie abracadabrantă. El este Einstein din Vaslui!)

„De obicei acţionăm mai mult toamna sau primăvara, atunci când se sapă prin curţi. Nu puţine au fost dăţile când oamenii au scos din pământ cu cazmaua câte un proiectil”, spune Cristian Cazacu, pirotehnist cu state vechi în cadrul ISU Ialomiţa.

În cei peste 20 de ani de carieră militară a văzut destule şi are foarte multe poveşti cu şi despre bombe. Militarul îşi aminteşte cum un localnic din satul Sudiţi a înfipt un par în focosul unui proiectil şi l-a folosit pe post de mai pentru bătutul porumbului. (CITEŞTE AICI: Are o colecţie impresionantă! I-a fotografiat pe Cioloş şi Bănică Jr. în timp ce…)

„Marea problemă a acestor elemente de muniţie este că sunt neexplodate şi, manevrate necorespunzător, pot oricând să explodeze. Bărbatul care folosea un proiectil pe post de mai a avut zile de la Dumnezeu că n-a sărit în aer. Evident că am ridicat imediat elementul şi l-am distrus”, spune Cristian Cazacu.

Una dintre cele mai tragice întâmplări la care pirotehniştii au participat s-a petrecut cu câţiva ani în urmă la Mărculeşti. Un bărbat şi-a pierdut viaţa în timp ce încerca să taie cu flexul un proiectil care i-a explodat în faţă.

Muniţia neexplodată, „cea mai parşivă”

Chiar dacă vorbesc cu detaşare despre meseria de a dezamorsa bombe, pirotehniştii din cadrul ISU Ialomiţa ştiu că pericolul care-i paşte este destul de mare. Tipul de elemente de muniţie cu care ei sunt obligaţi să lucreze poate oricând să le pună viaţa în pericol. „Există şi muniţie care, deşi a trecut prin gura de tragere este neexplodată. Este cea mai parşivă, pentru că deşi pare ruginită şi inofensivă, în realitate poate să explodeze oricând. Este nevoie doar să-o clinteşti puţin şi poate crea o adevărată catastrofă”, spune militarul Laurenţiu Tudor. (VEZI ŞI: Un consultant financiar dă ponturi. Îi învaţă pe români cum să facă bani: ”E simplu! Trebuie doar să…”)

Pe această cale, pirotehniştii le recomandă cetăţenilor care descoperă întâmplător elemente de muniţie să nu le atingă sau să le manevreze şi să sune de urgenţă la numărul 112, aşteptând intervenţia personalului calificat. Odată ridicate de la locul unde au fost descoperite, bombele sunt transportate într-un poligon specializat, unde sunt distruse. 

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la pont@cancan.ro sau pe Whatsapp la 0741 CANCAN (226.226)

MĂDĂLIN SOFRONIE