Vezi cum a pus Ceausescu primul cancioc de ciment la fundatia Casei Republicii!
“In al patruzecelea an al aniversarii revolutiei de eliberare sociala si nationala de dezvoltare libera si independenta a Romaniei. Am inaugurat lucrarile de constructie la Casa Republicii (nr. Casa Poporului ) si Bulevardul Victoria Socialismului (nr. Bulevardul Unirii). Marete si luminoase ctitorii ale acestei epoci de adanci transformari (…) constructii monumentale ce vor dainui peste vreme ca o impresionanta maretie a vointei locuitorilor Bucurestiului si a intregului popor roman de a conferi demnitate si maretie Capitalei, tarii si patriei noastre socialiste”, scrie in documnetul oficial semnat de Nicolae si Elena Ceasusescu, prin care se anunta deschiderea santierului de la Palatul Parlamentului.
De alftel, inainte ca fostul dictator sa toarne primul cancioc de ciment, el a asezat documentul respectiv intr-un cilindru metalic pe care l-a pus intr-unul din stalpii de rezistenta ai cladirii.
Palatul Parlamentului, cunoscut inainte de revolutie sub numele de Casa Republicii sau Casa Poporului, masoara 270 metri pe 240 m, are o inaltime de 86 de metri la care se adauga alti 92 de metri sub pamant. Impresionantul imobil are 12 nivele la suprafata si alte opt in subteran. Conform World Records Academy, Palatul Parlamentului este cea mai mare cladire administrativa pentru uz civil ca suprafata din lume, cea mai scumpa cladire administrativa din lume si cea mai grea cladire din lume, intrand de trei ori in Cartea recordurilor. De asemenea, dealul pe care se afla astazi Palatul Parlamentului este in general o creatie a naturii, avand o inaltime initiala de 18 metri, dar partea dinspre Bulevardul Libertatii este inaltata in mod artificial. De altfel, cladirea se vede si de pe Luna.
Pentru realizarea acestei impunătoare cladiri s-au folosit 1.000.000 metri cubi de marmura, 5.500 de tone de ciment, 7.000 de tone de otel, 20.000 de tone de nisip, 1.000 de tone de bazalt, 900.000 metri cubi de esente de lemn, 3.500 de tone de cristal, 200.000 metri cubi de sticla, 2.800 de candelabre, 220.000 metri patrati de covoare si 3.500 metri patrati de piele. La constructie au participat 700 arhitecti si aproximativ 20.000 muncitori care au lucrat in trei ture, 24 ore pe zi. In 1989 costurile cladirii erau estimate la 1.75 miliarde dolari SUA, iar in 2006 la trei miliarde de euro. (Alex Saulea)