Vești proaste pentru români! Se taie din pensii. Modul de calul al acestora o să fie schimbat
Proiectului de lege al Guvernului care vizează reducerea cheltuielilor cu pensiile şi indemnizaţiile de serviciu a fost amânat. Marți, Comisia de buget-finanțe din Senat trebuia să dea avizul pentru proiectul legislativ, dar acțiunea a fost amânată.
A avut loc prima dezbatere în Parlament a proiectului de lege al Guvernului care vizează reducerea cheltuielilor cu pensiile şi indemnizațiile de serviciu, jalon inclus în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Însă, Comisia de buget-finanţe a Senatului a amânat, marți, acordarea unui aviz. Președintele Comisiei a solicitat miniștrilor Muncii şi de Finanţe să participe la dezbateri şi în două săptămâni să prezinte un document din care să rezulte impactul bugetar al acestui proiect de lege.
Proiectul de lege al Guvernului vizează calculul pensiilor de serviciu, acestea urmând să fie calculate în funcție de contributivitate. Mai exact, pensiile de serviciu nu vor putea să mai depășească veniturile obținute în perioada activă.
„Nicio pensie de serviciu nu va putea să mai depăşească veniturile obţinute în perioada activă, (…) pensiile de serviciu urmând să fie calculate în funcţie de contributivitate”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.
(CITEȘTE ȘI: MARIUS BUDĂI A FĂCUT ANUNȚUL! CE SPUNE MINISTRUL MUNCII DESPRE MAJORAREA PENSIILOR, ÎN 2023)
„Propunem ferm desființarea pensiilor speciale”
Deputatul Andrei Lupu, dar și alți parlamentari au anunțat că vor depune o serie de amendamente la proiectul Guvernului privind pensiile speciale. Aceștia au subliniat că există semnale „foarte clare” din partea Comisiei Europene cu privire la faptul că actul normativ „pune în pericol” PNRR. Se pare că ar fi vorba despre patru categorii de pensii speciale
„Pentru fiecare avem măsuri. În ceea ce priveşte acele categorii mai mici, (…) propunem foarte ferm desfiinţarea pensiilor speciale care nu sunt bazate pe contributivitate. În aceste cazuri nu există nicio justificare pentru a exista pensii nebazate pe contributivitate, toate aceste categorii trebuie să treacă în zona pensiilor obişnuite bazate pe contributivitate”, a explicat Andrei Lupu.