Vești proaste pentru români! O nouă scumpire, de data asta cu 19%, se aplică de la 1 iulie

Publicat: 28/06/2024 | 10:30
O nouă scumpire pentru români!/ Sursa foto: Arhivă CANCAN

Multe schimbări îi așteaptă pe români, începând cu 1 iulie. Oficialii au aprobat o nouă scumpire, de data aceasta cu 19%, și va intra în vigoare la începutul lunii viitoare. În cadrul unui comunica de presă, autoritățile au explicat motivele care au dus la creșterea tarifelor.

Miercuri, 26 iunie, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat o creștere medie de 19% a tarifelor reglementate de distribuție a gazelor naturale. Această scumpire reprezintă aproximativ 10 lei/MWh distribuit și va intra în vigoare de la 1 iulie 2024.

Citește și: LOVITURĂ PENTRU ACEASTĂ CATEGORIE DE ROMÂNI! SALARIILE LOR AR PUTEA FI TĂIATE

Se scumpesc gazele de la 1 iulie

Reprezentanții Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) au transmis un comunicat de presă în care au explicat faptul că modificarea tarifelor este determinată de trei factori principali:

  • creşterea costurilor serviciului de distribuţie gaze naturale cu inflaţia prognozată a anului 2024 de 4,6%,
  • creşterea costurilor de capital în urma realizării în anul 2023 a unui volum investiţional record, atât în racordări de noi consumatori, cât şi în extinderi de sisteme de distribuţie în zonele concesionate
  • reducerea cantităţii de gaze naturale distribuite în anul 2023 cu 8%.

Așadar, de la 1 iulie 2024, tarifele reglementate de distribuție a gazelor naturale vor crește cu 19%. Autoritățile au oferit drept exemplu o persoană care locuiește într-un apartament cu 3 camere pentru a explica mai clar modificările.

„Cu titlu de exemplu: pentru un client casnic care locuieşte într-un apartament cu 3 camere şi are un consum anual de gaze naturale de 3 MWh, valoarea lunară a facturii de gaze naturale ar putea creşte cu aproximativ 2,5 lei.”, se menţionează în comunicatul de presă transmis de ANRE, potrivit Știri pe Surse.

Tarifele stabilite de ANRE includ și costurile generate de modernizarea şi dezvoltarea capacităţilor de distribuţie prin extinderea reţelelor sau prin înfiinţarea unor noi sisteme. De asemenea, sunt luate în considerare și costurile generate de racordarea unor noi clienți casnici. În această categorie se încadrează persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale şi instituţiile publice.

Proiectul de ordin în consultare publică este în faza finală de elaborare, iar ANRE urmează să îl publice în perioada următoare. Acesta vizează stabilirea ratei reglementate a capitalului investit aplicată la aprobarea tarifelor pentru serviciile de transport şi distribuţie ale energiei electrice şi gazelor naturale.

Citește și: SE SCUMPESC BENZINA ȘI MOTORINA DE LA 1 IULIE! CÂȚI BANI VOR PLĂTI ROMÂNII ÎN PLUS PENTRU UN PLIN DE CARBURANT