Vești proaste pentru cei care au camere de bord. Au devenit inutile
Poliția Română nu mai poate da amenzi pe baza înregistrărilor făcute de către camerele de bord. Acestea vor deveni inutile, odată cu intrarea în vigoare a Noului Cod Rutier. Șoferii care dețin astfel de echipamente, pot liniștiți să le dea jos de pe mașină.
Mulți șoferi din România dețin dispozitive de înregistrare pe care le au asupra mașinii. Cu toate acestea, nu multă lume știe că legea s-a schimbat. În caz de accident nu mai poți veni cu dovada filmată de camera ta de bord. Poliția nu poate scrie o amendă doar pe baza unui videoclip înregistrat.
Parlamentul a respins definitiv legea care ar fi permis polițiștilor să dea amenzi în baza filmărilor făcute în trafic. Asta face ca și schimbările Codului Rutier, care pedepsește în premieră comportamentul agresiv, să fie aproape degeaba. Așadar, dacă polițistul nu constată direct fapta, ei nu pot da amenzi.
CITEȘTE ȘI: SE MODIFICĂ CODUL RUTIER. CE SANCȚIUNI VOR PRIMI ȘOFERII AGRESIVI
Când intră în vigoare Noul Cod Rutier?
Din 27 februarie, polițiștii pot da amenzi pentru acest tip ce comportament agresiv în trafic. Atunci intră în vigoare Noul Cod Rutier care pedepsește șofatul inconștient. Însă dacă un agent nu a apucat să vadă fapta, filmările sunt inutile.
Din ce cauză a fost modificată legea?
- Sesizările venite din partea participanților la trafic pot să conțină un grad mare de subiectivism, să aibă un substrat vindicativ.
- Nivelul actual al tehnologiei informatice ar permite cu ușurință alterarea unor înregistrări video. Prin realizarea de montaj astfel că s-ar crea premisa sancționării abuzive și nelegale în contextul în care polițiștii rutieri nu dețin atribuții ori competențe în certificarea veridicității acestor înregistrări video.
Acestea sunt doar două dintre motivele care i-au făcut pe parlamentari să renunțe definitiv la schimbarea procedurilor prin care se dau amenzi. Aceștia mai spun pun că polițiștii nu pot verifica dacă o înregistrarea este autentică.
În prezent, polițiștii se folosesc de filmări doar în cazul în care ele au fost făcute cu dispozitive omologate.