Vești proaste pentru bucureșteni! Vor plăti de două ori mai mult la căldură, din aprilie

Publicat: 30/03/2022 | 07:47

Facturi mai mari pentru bucureșteni! Preţul energiei termice ar urma să crească, de vineri, în Capitală, la 330 de lei fără TVA/gigacalorie, potrivit unui proiect de hotărâre cu care a fost suplimentată ordinea de zi a şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) de miercuri, a anunţat consilierul municipal USR Andrei Rigu.

„Ordinea de zi a şedinţei CGMB de mâine a fost suplimentată cu un proiect de hotărâre prin care preţul energiei termice în Bucureşti creşte de la 1 aprilie la 330 de lei (fără TVA 5%)/gigacalorie. (…) Preţul actual este de 140 de lei/gigacalorie”, a scris Daniel Rigu, marţi, pe Facebook.

Conform proiectului de hotărâre postat pe pagina de Facebook a consilierului municipal şi propus spre adoptare de primarul general, Nicuşor Dan, în Bucureşti preţul local de facturare către populaţie a energiei termice este neschimbat din 1 august 2011.

„În tot acest interval Municipalitatea a depus eforturi pentru suportarea diferenţei de preţ pentru energia termică furnizată populaţiei, având totodată şi obligaţia legală de a asigura continuitatea prestării serviciului public de alimentare cu energie termică, precum şi calitatea, siguranţa şi accesibilitatea lui”, stipulează proiectul de hotărâre, potrivit Agerpres.

Conform sursei citate, prin menţinerea unui „tarif atractiv” către populaţie, Municipalitatea s-a achitat de aceste obligaţii, menţinând în primul rând „integritatea sistemului”, prin prezervarea unui grad mare de conectare a consumatorilor la SACET, în vreme ce în alte oraşe ale ţării numeroase sisteme au colapsat. Dacă în 1990 existau 315 localităţi deservite de sisteme de alimentare centralizată cu energie termică a populaţiei, în 2020 mai existau doar 51.

Gradul mare de conectare la SACET în Municipiul Bucureşti face ca sistemul să fie eligibil pentru acţiunile majore de reabilitare prin fonduri europene şi răspunde totodată cerinţelor de mediu şi protejare a sănătăţii populaţiei.

Ca urmare a creşterii semnificative a preţului gazelor naturale, pe 27 octombrie 2021, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a emis deciziile nr. 1974, 1995 şi 2000 privind aprobarea bonusurilor pentru energia electrică produsă în cogenerare de înaltă eficienţă şi livrată în SEN şi a preţurilor reglementate pentru energia termică livrată în SACET în perioada noiembrie – decembrie 2021 şi în 2022, pentru lunile ianuarie – martie, pentru SC CET Griviţa SRL, SC Vest-Energo SA şi respectiv pentru CET-urile aparţinând SC Electrocentrale Bucureşti SA.

„În cazul menţinerii actualului tarif al energiei termice pentru populaţie ar deveni imposibilă susţinerea subvenţionării în continuare a întregii diferenţe de preţ dintre preţul local şi cel facturat populaţiei”, se mai arată în proiectul de hotărâre.