Vești proaste pentru acești angajați. Li se plafonează salariile și dispar mii de posturi
Pe data de 25 iulie, Ministerul Muncii a dat o veste pe care acești angajați nu și-ar fi dorit să o primească. Simona Bucura Oprescu, actualul conducător al ministerului în cauză, a transmis faptul că dorește să taie din sporurile bugetarilor.
Potrivit declarațiilor făcute de către ministrul Muncii, sporurile bugetarilor vor fi plafonate la pragul de 20%. Astfel, un angajat în sistemul de stat nu va mai putea încasa lunar mai mult decât salariul său și maximum încă 20 de procente din sumă. De asemenea, remunerația lor va fi regândită și reorganizată, în funcție de performanțele lor.
Ce presupune noua lege a salarizării
Noua lege a salarizării se bazează pe faptul că Ministerul Muncii va face în așa fel încât salariile de la stat să fie acordate în funcție de patru criterii. Prin intermediul prevederii, se dorește eliminarea incorectitudinilor și a diferențelor salariale. În plus, va reglementa și sumele pe care le primesc angajații la primării și consiliile județene, stabilind o sumă standard. Proiectul a fost deja dezbătut cu Banca Mondială.
„Pentru administrația publică locală, propunerea este de a avea o grilă unică 12.26. Intâlnirea cu administrarea publică locală va fi luni și principiul care este cerut este acela de a avea inclusiv pentru administrația publică locală o ierarhie data de noua lege a salarizării.
Sporurile vor fi mai puține, mai clare, justificate și sporurile vor fi pentru activitate pentru o face și nu pentru angajat. Dacă este medic specialist de urgentă, daca nu lucrezi în unitatea de primiri urgențe sau în alte condiții care țin de partea de medicină de urgență nu vei primi spor”, a transmis Simona Bucura.
(CITEȘTE ȘI: 1.800 lei la salarii pentru aceşti români! Banii intră pe card din septembrie 2023)
Dispar 200 de mii de posturi vacante
În planul Ministerului Muncii intră și desființarea a nu mai puțin de 200 de mii de posturi vacante. Se dorește eliminarea unor funcții care nu sunt imperios necesare. Chiar dacă nu s-ar pune problema de concediere, posturile fiind neocupate la acest moment, rămâne de văzut cum se va aplica, în practică, măsura.
Salariile bugetarilor vor avea, după ce intră legea în vigoare, un salariu format din nouă componente. Prima va fi fixă, dată de poziție, iar cea de-a doua, va fi dată de performanța pe care o face angajatul. Sarcina de a stabili cine cât merită exact îi va reveni managerului fiecărei instituții.
(CITEȘTE ȘI: Dezastru pe piața muncii din România! Se oferă salarii de 2.700 de euro, dar posturile rămân neocupate)