În România și nu numai, agricultorii se plâng de seceta extremă care are loc anul acesta. Canicula a uscat toată țara, în unele localități, apa se dă cu porția, iar oamenii sunt disperați. Ce au cerut fermierii din partea autorităților?
Este secetă cumplită în țara noastră, iar oamenii au ajuns în pragul disperării. În urmă cu trei zile, în județul Galați, câțiva localnici din Cudalbi, în frunte cu preotul au mers pe câmp și au spus rugăciuni ca să aducă ploaia. Și se pare că ei chiar au reușit.
Dunărea scade îngrijorător, în tot mai multe localități apa se dă cu porţia, iar fermierii cer autorităţilor să nu mai folosească sistemul antigrindină, despre care cred că opreşte nu numai gheața, ci şi ploaia.
Ieri, au fost filmate imagini apocaliptice pe un câmp din Timiș. După zile întregi cu temperaturi istorice zeci de hectare de grâu ard, iar vântul întețește flăcările. Disperaţi, fermieri încearcă să limiteze dezastrul. Trag brazde de pământ cu utilajele pentru a crea o barieră în calea focului.
În multe alte locuri din ţară, seceta face ca ogoarele să arate de parcă ar fi fost incendiate. Majoritatea câmpurilor din România sunt la ora actuală pârjolite de arşiţă. Toată munca de anul acesta este în zadar, spune acest fermier. Grâul este deja compromis. A reușit să recolteze aproape o tonă la hectar, față de 6-7 tone altă dată. Iar dacă vremea nu se schimbă, la fel va fi şi cu porumbul şi floarea soarelui.
În Dolj, în schimb, oamenii s-au dovedit mult mai pragmatici. 100 de fermieri s-au reunit într-o asociație și au accesat fonduri europene. Cu banii primiți de la Uniunea Europeană au modernizat vechile stații de irigații din comună. A venit cu ideea chiar primarul, care deține sute de hectare de teren agricol.
În Caraş, un bărbat a murit după ce a dat foc la gunoaie şi resturi şi din cauza căldurii focul s-a extins la vegetația din curte iar el nu s a mai putut salva din mijlocul flăcărilor, scrie ObservatorNews.ro.
”Apelăm la toţi cetăţenii să evite în această perioadă caniculară folosirea focului pentru curăţarea curţilor. Acest lucru l-a costat viaţa pe acest om”, a declarat Maior Ionel Tilca, comandant Detasament Pompieri Militari Reşiţa.
Din cauza lipsei precipitațiilor, anul 2022 ar putea deveni cel mai secetos an din istorie, avertizează specialiștii.