Vești importante pentru șoferi. Sistemul bonus-malus se modifică în 2024, tarifele RCA se pot majora cu 80%
Sunt vești importante pentru conducătorii auto. Anumite categorii de șoferi ar putea fi puși în situația de a plăti o asigurare RCA mai mare, începând cu anul 2024. Majorarea ar putea fi cu 80%. Motivul? Decizia vine în urma modificării sistemului bolus-malus. Iată detaliile mai jos, în articol.
O anumită categorie de șoferi ar putea plăti mai mult pentru asigurarea RCA. Această decizie vine în urma modificării sistemului bonus-malus. În acest sens, unii dintre conducătorii auto ar putea plăti taxe cu 80% mai mari. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) intenționează ca sancțiunile aplicate conducătorilor auto să fie mai dure.
Se prevede ca, pentru anul 2024, conducătorii auto care sunt implicați în accidente grav să suporte tarife cu 80 de procente mai mari pentru asigurările obligatorii. Pe de altă parte, șoferii care sunt disciplinați și nu au incidente în trafic vor putea beneficia de reduceri la aceste tarife.
Există 8 categorii pentru „bonus” și 8 categorii pentru „malus”. Iată care sunt acestea.
Categoria BONUS
- Clasa B1 – se percepe o reducere de 5%;
- Clasa B2 – se percepe o reducere de 10%;
- Clasa B3 – se percepe o reducere de 15%;
- Clasa B4 – se percepe o reducere de 20%;
- Clasa B5 – se percepe o reducere de 25%;
- Clasa B6 – se percepe o reducere de 30%;
- Clasa B7 – se percepe o reducere de 40%;
- Clasa B8 – se percepe o reducere de 50%.
Categoria MALUS
- Clasa M1 – se percepe o majorare de 10%;
- Clasa M2 – se percepe o majorare de 20%;
- Clasa M3 – se percepe o majorare de 30%;
- Clasa M4 – se percepe o majorare de 40%;
- Clasa M5 – se percepe o majorare de 50%;
- Clasa M6 – se percepe o majorare de 65%;
- Clasa M7 – se percepe o majorare de 70%;
- Clasa M8 – se percepe o majorare de 80%.
Provocarea unui accident rutier soldat cu vătămări corporale va poziționa conducătorul auto într-o altă categorie.
„Atunci când sunt accidente rutiere soldate cu vătămări corporale, scăderea în sistemul bonus malus să fie maximă. De 8 clase. De la B8 sau de la B0 la Malus 8. Nu e normal să avem o severitate mare, dosare de daună din ce în ce mai scumpe. Şi să lăsăm penalizarea similară pentru un accident minor şi pentru un accident grav. Şoferul care va conduce corect în trafic, cu un bonus maxim, va avea un discount de 50%”, a transmis Valentin Ionescu, director ASF, conform Observatornews.ro.
Citește și O NOUĂ TAXĂ PENTRU O CATEGORIE DE ȘOFERI DIN ROMÂNIA. CNAIR A OFERIT ANUNȚUL MOMENTULUI
Cât costă o asigurare RCA?
Mai înainte de toate, șoferii trebuie să aibă un RCA valabil. În caz contrar, vor fi amendați de autorități, conform articolului 37, alineatul 9 din Legea 132/2017 privind asigurările auto. Pot fi reținute talonul și plăcuțele de înmatriculare.
Tariful pentru RCA-ul fiecărui șofer va fi în funcție de capacitatea cilindrică a autoturismului, dar și vârsta șoferului. Tabelul cu tarife se regăsește AICI.