Veștile sunt cât se poate de bune pentru o anumită categorie de români. Aceștia ar putea primi un ajutor de la stat în valoare de 1.000 de lei, însă trebuie să îndeplinească anumite condiții. Mai cu seamă, este vorba despre fermierii care cultivă cartofi. Iată detaliile mai jos, în articol.
Statul este decis să ofere o mână de ajutor românilor care cultivă cartofi. Mai cu seamă, producătorii ar putea beneficia de un ajutor financiar în valoare de 1.000 de lei, însă trebuie să îndeplinească un set de condiții. Ajutorul vine din partea Ministerului Agriculturii și este dedicat, în special, fermierilor care sunt specializați pe cultivarea de cartofi. Pe site-ul oficial apar și particularitățile schemei, care este denumită „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de cartof de consum”, pentru anul 2023.
Vezi și SE DAU 5.000 DE LEI DE PERSOANĂ DE LA STAT! CE TREBUIE SĂ FACI PENTRU A PRIMI BANII
Pentru acest proiect, suma alocată este de 2.96 milioane de euro (14.800.000 de lei). Însă, pentru a putea beneficia de acest ajutor din partea statului, pentru fiecare hectar, fermierii români, care cultivă cartofi, trebuie să respecte anumite reguli.
Pentru a putea intra în posesia acestui ajutor de la stat, fermierii trebuie să aibă, în primul rând, o producție minimă de 15 tone de cartofi la hectar. Din cele 15 tone, aceștia trebuie să comercializeze cel puțin 6 tone la hectar. Acest aspect trebuie îndeplinit până pe 17 noiembrie 2023.
Iată o serie de condiții pe care trebuie să le îndeplinească românii care vor să fie parte a proiectului:
– Utilizarea unei suprafețe cultivate cu cartof de consum de minimum 0,3 hectare;
– Producție de minimum 15 tone per hectar și să comercializeze cel puțin 6 tone;
– Trebuie să figureze în evidențele Registrului agricol ale primăriilor din raza administativ-teritorială (acolo unde se află suprafețele cultivate);
– Prezentarea unei dovezi, cu documente justificative, ale producției minime pe care au realizat-o.
În plus, românii care doresc să beneficieze de ajutorul de la stat trebuie să dețină un atestat de producător, valabil până la 31 decembrie 2023 (pentru persoane fizice). Atât persoanele fizice autorizate, cât și întreprinderile individuale sau familiale care fac parte din categoria producătorilor agricoli trebuie să respecte prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44/2008. De asemenea, la proiect pot lua parte și producătorii agricoli care au calitate de persoane juridice, dar și cei fac parte din societăți agricole.
Sursă foto: colaj Pixabay