Începând cu anul viitor, pensionarii ar putea beneficia de o majorare. Mai cu seamă, ar putea primi între 180 și 480 de lei, în condițiile în care s-ar aplica o majorare de 16,4%. De altfel, discuțiile referitoare la majorarea pensiilor sunt, încă, în plină desfășurare, iar datele prezentate mai jos reprezintă, practic, scenarii care ar putea fi luate în considerare. Iată detaliile mai jos, în articol.
Sunt vești bune pentru pensionari. Există posibilitatea să se ia în calcul o eventuală majorare a pensiilor. Însă, acest aspect ar putea să aibă loc abia anul viitor. Inițial, ar fi fost vorba de o majorare de 20%, însă surse guvernamentale ar susține că majorarea ar putea fi de 16,4%. Discuțiile referitoare la acest aspect, însă, sunt în plină desfășurare. Nu a fost luată o decizie finală până în acest moment, însă există un scenariu care ar putea fi luat în considerare. De altfel, majorarea pensiilor se va face în funcție de bugetul disponibil.
În această toamnă, pensiile nu se vor mări. Despre acest aspect a discutat Simona Bucura Oprescu, Ministrul Muncii: „Nu se majorează nicio pensie din toamnă! Reprezentanții guvernamentali spun că orice decizie privind majorarea pensiilor va fi luată în mod responsabil și că obiectivul principal este de a asigura stabilitatea economică și de a oferi sprijinul necesar pentru a asigura o viață decentă pensionarilor”.
Pe de altă parte, în condiții în care se ia decizia de a se aplica o majorare asupra pensiilor, atunci ar putea fi următoarele valori:
– O pensie minimă, majorată cu 180 de lei, ar putea ajunge la 1.305 lei;
– O pensie de 1.550 de lei, majorată, ajunge la 1.798 de lei (+248 de lei);
– O pensie de 3.000 de lei, majorată, ajunge la 3.480 de lei (+480 de lei).
De altfel, se ia în considerare noua lege a pensiilor. Un punct central reprezintă contribuțiile și se dorește ca inechitățile din sistem să fie eliminate.
„Actuala legislație a pensiilor, Legea 263/2010 care este în vigoare de la 1 ianuarie 2011, cât și legile anterioare, Legea 19/2000 care a intrat în vigoare la 1 aprilie 2001, au acumulat anumite inechități de-a lungul timpului. Aceasta și pentru că Legea 263 a fost modificată de foarte multe ori, iar modificările au produs efecte în viitor, neavând retroactivitate.
Astfel beneficiile care s-au introdus de-a lungul timpului au fost în favoarea unor categorii de pensionari și în defavoarea celorlalte categorii de pensionari care au ieșit la pensie înainte de adoptarea reglementărilor”, a explicat Daniel Baciu, președintele CNPP, la RTV.
Citește și VREI PENSIE DE 3.000 DE LEI PE LUNĂ? CE SALARIU AR TREBUI SĂ AI ACUM, ÎN 2023
Sursă foto: Pixabay