O mulțime de cetățeni vor putea beneficia de vouchere de până la 50.000 de lei pentru cei care vor să achiziționeze panouri fotovoltaice. Anunțul a fost confirmat de Adrian Câciu, Ministrul Investițiilor și proiectelor Europene. Banii provin din fonduri europene și fac parte din Mecanismul de redresare și reziliență.
Prin planul REPowerEU, cetățenii români vor putea primi:
– 50.000 de lei atât pentru panouri fotovoltaice, cât și pentru baterii;
– 25.000 lei pentru o instalație de panouri fotovoltaice cu o putere 3 kW;
– 25.000 lei pentru o baterie cu putere minimă de 5 kWh, în cazul în care proprietarii dețîn deja panouri fotovoltaice cumpărate din banii lor și nu sunt prosumatori.
Adrian Câciu, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, încurajează cetățenii să-și depună dosarele, spunând:
„Putând să aibă propria lor capacitate de stocare, nu mai e necesar să mai ia curent din rețea și să îl plătească, practic este un curent gratuit pe care și l-au produs anticipat. Condiția este una simplă: să aibă un contract cu o firmă care furnizează aceste elemente. Deci practic relația între noi și cetățean va fi prin compania cu care cetățeanul face contractul de achiziție”
(CITEȘTE ȘI: Alertă pentru pensionarii care primesc vouchere de energie. Până când pot fi folosiți cei 700 de lei)
Ca urmare a războiului dintre Rusia și Ucraina și a sancțiunilor impuse pentru țara invadatoare, Uniunea Europeană a avut nevoie de o variantă prin care să renunțe la dependența de gaz rusesc. Un alt factor care a dus la consolidarea planului a fost dorința de a reduce simțitor poluarea. Astfel, s-a ajuns la un plan care reduce dependența de combustibili fosili rusești și accelerează tranziția către resursele regenerabile.
„Comisia Europeană a prezentat planul REPowerEU în mai 2022. Planul are ca punct de plecare punerea în aplicare a propunerilor din pachetul „Pregătiți pentru 55”, care sprijină obiectivul ambițios al UE de a realiza o reducere cu cel puțin 55% a emisiilor nete de gaze cu efect de seră până în 2030 și neutralitatea climatică până în 2050 în concordanță cu Pactul verde european.
În decembrie 2022, negociatorii Consiliului și ai Parlamentului au ajuns la un acord provizoriu cu privire la o revizuire a Regulamentului privind MRR. Modificările permit statelor membre să adauge în planurile lor de redresare și reziliență capitole specifice privind REPowerEU pentru a finanța investițiile și măsurile de reformă în concordanță cu obiectivele planului REPowerEU. În februarie 2023, Consiliul a adoptat în mod formal noile norme”, au transmis autoritățile.
Valoarea totală a proiectului este de aproape 300 de miliarde de euro, dintre care aproximativ 72 de miliarde de euro vor fi sub formă de granturi și circa 225 de miliarde euro sub formă de împrumuturi.
(CITEȘTE ȘI: Anunțul sfârșitului de an pentru români! Voucherele cresc la 1.500 de lei! Când intră banii pe card)