Vești bune pentru români! Se dau bani în plus la pensie

Publicat: 29/08/2022 | 07:21
Imagine sugestivă

Vești bune români! Cei care au lucrat în mai multe țări din UE vor putea primi bani în plus la pensie. Astfel, Uniunea Europeană a convenit asupra unor norme speciale de protecție a dreptului la pensie suplimentară al persoanelor care lucrează în mai multe țări din UE.

Sistemele le pot impune participanților să îndeplinească anumite condiții înainte ca drepturile lor de pensie să fie dobândite sau acordate în mod irevocabil. De exemplu, este posibil ca un angajat care părăsește locul de muncă și se mută într-un alt stat membru să nu aibă niciun fel de drepturi de pensie în cazul în care nu a lucrat pentru angajator o anumită perioadă.

Chiar dacă lucrătorului i s-au acordat drepturile de pensie atunci când a părăsit sistemul, valoarea lor viitoare poate fi afectată de inflație, cu excepția cazului în care drepturile de pensie sunt păstrate în mod corespunzător prin ajustarea valorii lor în timp.

VEZI ȘI: VEȘTI EXCELENTE PENTRU ROMÂNII CU PENSII SUB 1.500 DE LEI! SE ÎNTÂMPLĂ ÎNCEPÂND CU 8 SEPTEMBRIE 2022

Cum se dobândesc drepturile la pensia suplimentară

Directiva 2014/50/UE privind dobândirea și păstrarea drepturilor la pensie suplimentară a fost adoptată la 16 aprilie 2014. Aceasta stabilește următoarele standarde minime pentru protecția drepturilor la pensie ale lucrătorilor mobili, pe care statele membre trebuiau să le transpună în legislația națională până la 21 mai 2018.

Directiva 98/49/CE privind protecția dreptului la pensie suplimentară al lucrătorilor salariați și al lucrătorilor care desfășoară activități independente a constituit un prim pas spre eliminarea obstacolelor legate de pensiile suplimentare care pun piedici în calea liberei circulații.

Astfel, plafonul referitor la durata raportului de muncă dincolo de care o persoană poate dobândi în mod irevocabil drepturi la pensie nu poate fi mai mare de trei ani. Sistemele nu sunt autorizate să stabilească o vârstă minimă mai mare de 21 ani pentru dobândirea drepturilor la pensie.

În cazul în care părăsește un sistem de pensii, lucrătorul are dreptul să își păstreze drepturile la pensie dobândite în cadrul sistemului sau să le primească ca plată a capitalului. Drepturile la pensie ale fostului lucrător trebuie păstrate în mod echitabil comparativ cu drepturile lucrătorilor actuali. Metoda de păstrare poate varia în funcție de natura sistemului.

VEZI ȘI: TICHETE SOCIALE 2022. PÂNĂ CÂND VOR PUTEA BENEFICIA ROMÂNII DE VOUCHERELE DE 250 DE LEI